fbpx
logo
Szukaj
open close

Tartaletki z pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfff4668d-dd4d-40c2-9075-b58fa376ab35
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tartaletki z pomidorami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę na babeczki smarujemy tłuszczem
  • Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka o średnicy ok. 4-6 cm, po czym wkładamy je do zagłębień w formie i lekko dociskamy
  • Pomidorki kroimy na pół i wrzucamy do miski
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie dorzucamy do miski
  • Do miski dodajemy kapary, dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy (oregano) i mieszamy
  • Mieszankę nakładamy na kółka ciasta w formie
  • Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 18-20 minut (pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze powietrza i będzie złote, a pomidory zmiękną)
  • Po tym czasie wyciągamy tartaletki z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut, aby ostygły
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Następnie wydobywamy tartaletki z formy i posypujemy parmezanem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tartaletek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Kapary (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krupnik gryczany (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa – dowolne owoce

Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Aromatyczne risotto z krewetkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…

WIĘCEJ >