fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tartaletki z pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfff4668d-dd4d-40c2-9075-b58fa376ab35
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tartaletki z pomidorami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę na babeczki smarujemy tłuszczem
  • Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka o średnicy ok. 4-6 cm, po czym wkładamy je do zagłębień w formie i lekko dociskamy
  • Pomidorki kroimy na pół i wrzucamy do miski
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie dorzucamy do miski
  • Do miski dodajemy kapary, dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy (oregano) i mieszamy
  • Mieszankę nakładamy na kółka ciasta w formie
  • Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 18-20 minut (pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze powietrza i będzie złote, a pomidory zmiękną)
  • Po tym czasie wyciągamy tartaletki z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut, aby ostygły
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Następnie wydobywamy tartaletki z formy i posypujemy parmezanem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tartaletek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Kapary (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)

Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) Do miski wkładamy twaróg Dodajemy śmietanę Siekamy szczypiorek i dodajemy Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy…

WIĘCEJ >

Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym

Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Zasmażamy 3 min Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 min…

WIĘCEJ >

Sałatka z kasza bulgur

Do miski wsypujemy kaszę, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut (aby nasiąknęła) Następnie kaszę odsączamy i rozkładamy w płaskim naczyniu, aby całkowicie ostygła i odparowała Pomidory z ogórkami kroimy w kostkę i przenosimy…

WIĘCEJ >

Azjatycka sałatka z sosem satay

Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe i smażymy cały czas mieszając do momentu, aż…

WIĘCEJ >