Tartaletki z papryką
Tartaletki z papryką
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż skórka poczernieję)
- Następnie wyciągamy papryki z piekarnika i wkładamy do plastikowej torebki, aby ostygły
- Z papryk ściągamy skórkę, a miąższ kroimy w cienkie paski i wrzucamy do miski
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z papryką
- Pomidory kroimy na kawałki i przenosimy do miski z papryką
- Do miski z papryką dodajemy ocet, przyprawy (oregano) oraz połowę tłuszczu i całość dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na ok. 30 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Foremką wycinamy z każdej kromki chleba dwa kółka o średnicy ok. 5 cm
- Każde kółko smarujemy z jednej strony tłuszczem, po czym wkładamy w zagłębienie w formie
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące)
- Następnie wyciągamy spody z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10 minut
- Każdy spód wypełniamy paprykową mieszanką i dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tartaletek.
Autor
Lista składników
- Chleb żytni na zakwasie (210 g)
- Papryka czerwona (100 g)
- Papryka żółta (100 g)
- Pomidor suszony (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet balsamiczny (6 ml)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kulki energetyczne
Suszone owoce oraz orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz ziarenka wanilii i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu) Gotowe kulki wsadzamy do lodówki…
WIĘCEJ >Zupa krem z cukinii
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami
Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym, owocami, orzechami i miętą
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy owocami, orzechami oraz…
WIĘCEJ >