fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tartaletki z papryką

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-10
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tartaletki z papryką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż skórka poczernieję)
  • Następnie wyciągamy papryki z piekarnika i wkładamy do plastikowej torebki, aby ostygły
  • Z papryk ściągamy skórkę, a miąższ kroimy w cienkie paski i wrzucamy do miski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z papryką
  • Pomidory kroimy na kawałki i przenosimy do miski z papryką
  • Do miski z papryką dodajemy ocet, przyprawy (oregano) oraz połowę tłuszczu i całość dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Foremką wycinamy z każdej kromki chleba dwa kółka o średnicy ok. 5 cm
  • Każde kółko smarujemy z jednej strony tłuszczem, po czym wkładamy w zagłębienie w formie
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące)
  • Następnie wyciągamy spody z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10 minut
  • Każdy spód wypełniamy paprykową mieszanką i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tartaletek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Chleb żytni na zakwasie (210 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Papryka żółta (100 g)
  • Pomidor suszony (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kulki energetyczne

Suszone owoce oraz orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz ziarenka wanilii i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu) Gotowe kulki wsadzamy do lodówki…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie  Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym, owocami, orzechami i miętą

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy owocami, orzechami oraz…

WIĘCEJ >