Tatar z pstrąga z kminkiem
Tatar z pstrąga z kminkiem
Przygotowanie
Tatar z pstrąga
- Używamy filetów z pstrąga, każdy powinien ważyć ok. 120 g
- Z filetów odkrawamy skórę i przy pomocy pęsety usuwamy wszystkie ości
- Połowę filetów kroimy w drobną kostkę
- Do głębokiej miski wsypujemy przyprawy i słodzik, dodajemy pokrojone filety i dokładnie mieszamy, po czym przenosimy filety do osobnej miski
- Następnie wkładamy do miski z przyprawami całe filety i kilka razy obracamy, aby dokładnie je obtoczyć w przyprawach, po czym przenosimy filety na talerz
- Miskę i talerz z filetami przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 12 godz.
- Po tym czasie zabieramy się za przygotowanie sosu
- Do sosu wkładamy pokrojone filety i mieszamy
- Filety w sosie rozkładamy pośrodku talerzy
- Całe filety kroimy wzdłuż na paski i owijamy nimi filety na talerzach
- Tatary posypujemy sezamem i podajemy
Sos
- Cebulę obieramy
- Cebulę, ogórka, kapary i zieleninę drobno siekamy
- Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tatarów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Tatar z pstrąga
- Pstrąg potokowy (świeży) (720 g)
- Sezam biały (20 g)
- Kminek mielony (6 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Sos
- Twarożek grani (100 g)
- Musztarda (10 g)
- Cebula (5 g)
- Ogórek kiszony (5 g)
- Kapary (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.