Tosty z szynką i serem, sałatka
Tosty z szynką i serem, sałatka
Przygotowanie
Tosty
- Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera oraz plaster szynki i składamy kromki po dwie
- Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka
Sałatka
- Pomidorki kroimy na pół
- Rzodkiewkę kroimy w plastry
- Ogórka obieramy i kroimy w pół plastry
- Wszystkie warzywa układamy na talerzu, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami oraz pestkami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia tostów.
Autor
Lista składników
Tosty
- Chleb gryczany (na drożdżach) (100 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (80 g)
- Ser żółty (60 g)
Sałatka
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Rukola (40 g)
- Rzodkiewka (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ogórek gruntowy (15 g)
- Pestki słonecznika obrane (10 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dziecięcy ryż z kotlecikami – świnka
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Mięso oczyszczamy i wykrajamy trójkąty Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >Sajgonki z kurczakiem i warzywami
Mięso kroimy w paski i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka Marchew obieramy i kroimy…
WIĘCEJ >Meksykańska zapiekanka z fasolą
Paprykę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy paprykę, cebulę…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)
WIĘCEJ >