fbpx
logo
Szukaj
open close

Tropikalna sałatka z syropem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9cdd3e01-46f8-479e-b8db-d4370b28e346
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tropikalna sałatka z syropem

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Do rondla wlewamy wodę, dodajemy imbir oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do zgęstnienia)
  • Syrop przecedzamy przez sitko i odstawiamy do ostygnięcia (imbir wyrzucamy)
  • Do syropu dodajemy sok oraz skórkę z limonki i dokładnie mieszamy
  • Kiwi obieramy i kroimy w plasterki
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół
  • Mango obieramy i kroimy w kostkę
  • Owoce nakładamy do misek i polewamy syropem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Do tej sałatki możesz dodać więcej, ulubionych owoców np. grejpfruta, pomarańczę, ananasa lub granat.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Truskawka (250 g)
  • Mango (250 g)
  • Kiwi (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Limonka – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burgery wołowe

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą) Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do…

WIĘCEJ >

Wieniec z makreli z granatem

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Na sałacie układamy kawałki ryby z usuniętymi ośćmi Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki Posypujemy granatem Polewamy sosem po sałacie 

WIĘCEJ >

Zupa z brokułu z płatkami migdałowymi i kiełkami

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i przenosimy do garnka Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe,…

WIĘCEJ >

Ryż z kurczakiem po hiszpańsku

Kiełbasę i oliwki kroimy w cienkie plasterki Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę oraz kurczaka i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy paprykę oraz przyprawy (paprykę) i smażymy przez…

WIĘCEJ >