fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tropikalna sałatka z syropem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9cdd3e01-46f8-479e-b8db-d4370b28e346
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tropikalna sałatka z syropem

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Do rondla wlewamy wodę, dodajemy imbir oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do zgęstnienia)
  • Syrop przecedzamy przez sitko i odstawiamy do ostygnięcia (imbir wyrzucamy)
  • Do syropu dodajemy sok oraz skórkę z limonki i dokładnie mieszamy
  • Kiwi obieramy i kroimy w plasterki
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół
  • Mango obieramy i kroimy w kostkę
  • Owoce nakładamy do misek i polewamy syropem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Do tej sałatki możesz dodać więcej, ulubionych owoców np. grejpfruta, pomarańczę, ananasa lub granat.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Truskawka (250 g)
  • Mango (250 g)
  • Kiwi (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Limonka – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Łosoś z sosem holenderskim

Zieleninę drobno siekamy Do blendera wlewamy sok z cytryny, dodajemy żółtka i dokładnie blendujemy W rondlu roztapiamy tłuszcz Następnie roztopiony tłuszcz przelewamy do blendera i ponownie blendujemy Sos przelewamy do miski, dodajemy zieleninę, mieszamy i…

WIĘCEJ >

Owsianka z kurczakiem z mango

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Risotto z grzybami

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy grzyby, trochę soli, pieprzu i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem) Lekko solimy i pieprzymy Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Jabłko…

WIĘCEJ >