Tropikalna sałatka z syropem
Tropikalna sałatka z syropem
Przygotowanie
- Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Do rondla wlewamy wodę, dodajemy imbir oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do zgęstnienia)
- Syrop przecedzamy przez sitko i odstawiamy do ostygnięcia (imbir wyrzucamy)
- Do syropu dodajemy sok oraz skórkę z limonki i dokładnie mieszamy
- Kiwi obieramy i kroimy w plasterki
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół
- Mango obieramy i kroimy w kostkę
- Owoce nakładamy do misek i polewamy syropem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Do tej sałatki możesz dodać więcej, ulubionych owoców np. grejpfruta, pomarańczę, ananasa lub granat.
Autor
Lista składników
- Truskawka (250 g)
- Mango (250 g)
- Kiwi (150 g)
- Woda (125 ml)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Limonka – skórka (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Sałatka owocowa z jogurtem i granolą
Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki Kulki winogrona kroimy na pół Kiwi obieramy i kroimy w plastry Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki Wszystkie owoce układamy na talerzu, polewamy jogurtem i posypujemy granolą
WIĘCEJ >Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie Migdały…
WIĘCEJ >Imbirowa sałatka z awokado
Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.
WIĘCEJ >Orzeźwiająca sałatka z melonem
Pomidorki kroimy na połówki, melona w małe kosteczki. Wszystkie warzywa mieszamy razem w dużej misce. Składniki na dressing mieszamy osobno w małej miseczce. Polewamy warzywa sosem i dokładnie mieszamy. Posypujemy migdałami dla dekoracji.
WIĘCEJ >