Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie
Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie
Przygotowanie
- Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance
- Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie
- Migdały kroimy na mniejsze kawałki
- Jarmuż dokładnie oczyszczamy, wycinamy twarde łodygi i kroimy na małe kawałki
- Do miski z jabłkiem dodajemy jarmuż i posiekane migdały
- Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Gotowe.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego sposobu żywienia oraz posiadanych nietolerancji.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne, ciekawe propozycje podania potraw z jarmużem.
Autor
Lista składników
- 1 garść jarmużu (20 g)
- 1 twarde, kwaśne jabłko (180 g)
- 2 łyżki migdałów (30 g)
- 2 łyżeczki soku z cytryny (12 g)
Składniki na sos
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 2 łyżki musztardy (20 g)
- 2 łyżki syropu klonowego (20 g)
- 2 łyżki soku z cytryny (24 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >Tarta szparagowa z sarną
Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…
WIĘCEJ >Szarlotka gryczano – jaglana
Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…
WIĘCEJ >Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >