fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c20c16139-a4f3-4972-86f2-61f037ae93da
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance
  • Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie 
  • Migdały kroimy na mniejsze kawałki
  • Jarmuż dokładnie oczyszczamy, wycinamy twarde łodygi i kroimy na małe kawałki
  • Do miski z jabłkiem dodajemy jarmuż i posiekane migdały
  • Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Gotowe.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego sposobu żywienia oraz posiadanych nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne, ciekawe propozycje podania potraw z jarmużem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 garść jarmużu (20 g) 
  • 1 twarde, kwaśne jabłko (180 g)
  • 2 łyżki migdałów (30 g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (12 g)

Składniki na sos

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 2 łyżki musztardy (20 g)
  • 2 łyżki syropu klonowego (20 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (24 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Balon do dmuchania, Deska, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z sarną

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >

Szarlotka gryczano – jaglana

Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >