fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c20c16139-a4f3-4972-86f2-61f037ae93da
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance
  • Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie 
  • Migdały kroimy na mniejsze kawałki
  • Jarmuż dokładnie oczyszczamy, wycinamy twarde łodygi i kroimy na małe kawałki
  • Do miski z jabłkiem dodajemy jarmuż i posiekane migdały
  • Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Gotowe.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego sposobu żywienia oraz posiadanych nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne, ciekawe propozycje podania potraw z jarmużem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 garść jarmużu (20 g) 
  • 1 twarde, kwaśne jabłko (180 g)
  • 2 łyżki migdałów (30 g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (12 g)

Składniki na sos

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 2 łyżki musztardy (20 g)
  • 2 łyżki syropu klonowego (20 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (24 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Balon do dmuchania, Deska, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą

Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Kopytka żytnie z makiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w…

WIĘCEJ >

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…

WIĘCEJ >