Tropikalna wołowina z patelni
Tropikalna wołowina z patelni
Przygotowanie
- Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
- Papryki kroimy w kostkę
- Pomidory kroimy w cząstki
- Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy na kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek z imbirem oraz paprykę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy pomidory, ananasa oraz sos i smażymy przez ok. 2 minuty
- Zieleninę drobno siekamy, połowę dodajemy na patelnię i mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Możesz dodać więcej ulubionych składników np. cukinię lub czerwoną cebulę.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Pomidor (340 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Ananas w puszce (225 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Sos ostrygowy (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta z kukurydzy i suszonych pomidorów
Kukurydzę i pomidory blendujemy na gładką masę. Doprawiamy ziołami i pieprzem.
WIĘCEJ >Chłodnik pomidorowy
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >Kopertki z kukurydzą i fetą
Do rondla wkładamy 1/3 ilości tłuszczu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy Rondel ściągamy z kuchenki i stopniowo wlewamy do niego mleko, cały czas mieszając, aż znikną grudki Rondel stawiamy z…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…
WIĘCEJ >