Udka w pomidorach i rozmarynie
Udka w pomidorach i rozmarynie
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
- Kładziemy udka i obsmażamy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (udka najlepiej smażyć partiami), a gdy nabiorą złocistego koloru – przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Oliwki kroimy w cienkie plasterki
- Na czystej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy zieleninę (rozmaryn), dolewamy wino i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidory, ziemniaki i oliwki, dolewamy bulion i dokładnie mieszamy
- Udka polewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1920 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Ziemniak (150 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Wino białe wytrawne (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Oliwki czarne (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Muffiny jajeczne
obieramy warzywa marchew i pietruszkę trzemy na tarce, seler kroimy w drobne półksiężyce cebulę i czosnek kromy w kostkę na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem podsmażamy 2-3 min dodajemy starte warzywa i…
WIĘCEJ >Tarta drobiowa
Ciasto kruche: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >Napój daktylowy
Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na jednolitą konsystencję (z daktyli usuwamy pestki – jeśli są)
WIĘCEJ >Chleb zapiekany z szynką i serem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki, na które kładziemy szynkę i ser Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
WIĘCEJ >