fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udka w pomidorach i rozmarynie

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-119
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Udka w pomidorach i rozmarynie

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
  • Kładziemy udka i obsmażamy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (udka najlepiej smażyć partiami), a gdy nabiorą złocistego koloru – przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Oliwki kroimy w cienkie plasterki
  • Na czystej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy zieleninę (rozmaryn), dolewamy wino i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory, ziemniaki i oliwki, dolewamy bulion i dokładnie mieszamy
  • Udka polewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1920 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Makaron zapiekany z kurczakiem

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)…

WIĘCEJ >

Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…

WIĘCEJ >

Kiełbaski z indyka z estragonem

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski dodajemy mięso, bułkę i przyprawy (zioła prowansalskie i sól), wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę…

WIĘCEJ >