fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Miodowe udka kurczaka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-386
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Miodowe udka kurczaka

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego (naczynie powinno być na tyle duże, żeby udka leżały ciasno w jednej warstwie)
  • Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin i tłuszcz (olej), dodajemy miód i dokładnie mieszamy
  • Następnie udka polewamy powstałym sosem i równomiernie rozprowadzamy
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do naczynia na ok. 1 godz.
  • Co ok. 10-15 minut obracamy udka na drugą stronę
  • Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Mięso przenosimy na talerze, polewamy sosem z pieczenia i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1920 g)
  • Sos hoisin (100 g)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb z twarożkiem

Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jogurt oraz przyprawy i dokładnie mieszamy Twarożek nakładamy na kromki chleba

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i chlebem gryczanym

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy zimną woda Po chwili obieramy jajka ze skorupki Jajka wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Roladki nadziewane krewetkami

Czosnek obieramy i drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Krewetki drobno siekamy Mięso kroimy poziomo na pół, aby uzyskać cieńsze filety Następnie każdy kawałek wkładamy w dwie warstwy folii i…

WIĘCEJ >