fbpx
logo
Szukaj
open close

Miodowe udka kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5b555073-6397-405f-952e-45f1b9cc5ab2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Miodowe udka kurczaka

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego (naczynie powinno być na tyle duże, żeby udka leżały ciasno w jednej warstwie)
  • Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin i tłuszcz (olej), dodajemy miód i dokładnie mieszamy
  • Następnie udka polewamy powstałym sosem i równomiernie rozprowadzamy
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do naczynia na ok. 1 godz.
  • Co ok. 10-15 minut obracamy udka na drugą stronę
  • Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Mięso przenosimy na talerze, polewamy sosem z pieczenia i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1920 g)
  • Sos hoisin (100 g)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekane bakłażany z pomidorami i makaronem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Bakłażany kroimy w pół plastry Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i…

WIĘCEJ >

Mus bananowy z sosem malinowym

Banany obieramy i miksujemy w jakimś naczyniu Dododajemy nasiona chia Wyciskamy sok z cytryny Mieszamy i napełniamy pucharki/szklanki Wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Sos malinowy: Maliny wkładamy do garnuszka Podgrzewamy aż się rozpuszczą i…

WIĘCEJ >

Niskotłuszczowy deser karmelowy

Do rondla wsypujemy cukier (2/3 ilości), wlewamy wodę i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści Następnie zwiększamy ogień i podgrzewamy do momentu, aż cukier zrobi się złotobrązowy Zakręcamy rondlem, tak aby masa gotowała…

WIĘCEJ >

Tosty z sałatą, cebulą, pomidorem i serem

Kromki chleba smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i kroimy w krążki Pomidora kroimy w plastry Na dwóch kromkach układamy wszystkie składniki i przykrywamy drugą kromką Tak przygotowane kanapki wkładamy do tostera i podgrzewamy do momentu, aż…

WIĘCEJ >