Pieczone udko z kurczaka z kapustą
Pieczone udko z kurczaka z kapustą
Przygotowanie
- Kapustę szatkujemy i przenosimy do garnka
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka
- Do garnka dodajemy tłuszcz (masło), wlewamy bulion i dusimy do miękkości (ok. 35-40 minut)
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
- Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy tłuszczem (oliwą), posypujemy przyprawami i dokładnie wcieramy
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
- Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Do garnka z kapustą dodajemy posiekaną zieleninę z przyprawami i mieszamy
- Na talerz kładziemy mięso, a obok nakładamy kapustę z kaszą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia udek z różnych mięs.
Udko możesz podawać z różnymi, ulubionymi dodatkami, kaszę możesz zastąpić np. frytkami, a kapustę – sałatką ze świeżych warzyw.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (180 g)
- Kapusta biała (150 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Kasza gryczana niepalona (100 g)
- Cebula (25 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Koper (świeży) (6 g)
- Sól himalajska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.