fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone udko z kurczaka z kapustą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd63b48a8-718a-4ba4-b7d0-48c255e10d20
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczone udko z kurczaka z kapustą

Przygotowanie

  • Kapustę szatkujemy i przenosimy do garnka
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka
  • Do garnka dodajemy tłuszcz (masło), wlewamy bulion i dusimy do miękkości (ok. 35-40 minut)
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy tłuszczem (oliwą), posypujemy przyprawami i dokładnie wcieramy
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Do garnka z kapustą dodajemy posiekaną zieleninę z przyprawami i mieszamy
  • Na talerz kładziemy mięso, a obok nakładamy kapustę z kaszą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia udek z różnych mięs.

Udko możesz podawać z różnymi, ulubionymi dodatkami, kaszę możesz zastąpić np. frytkami, a kapustę – sałatką ze świeżych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (180 g)
  • Kapusta biała (150 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Kasza gryczana niepalona (100 g)
  • Cebula (25 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Sól himalajska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Szatkownica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczanka z mlekiem roślinnym, truskawkami i bazylią

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Truskawki kroimy na 4 części Orzechy siekamy (jeśli są dodane w składnikach) Gryczankę przenosimy do miski i posypujemy truskawkami, orzechami oraz…

WIĘCEJ >

Gulasz w sosie musztardowym

Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski Dolewamy sos i całość dokładnie mieszamy, a następnie odkładamy miskę na ok. 30 minut Co ok. 10 minut obracamy mięso na drugą…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kot

Ogórka kroimy na plastry, pół plastry i paski Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki Marchew obieramy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt kota (tak jak na załączonym obrazku)

WIĘCEJ >

Tosty z awokado i jajem

Awokado obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski, a następnie ugniatamy widelcem na papkę Kromki chleba pieczemy w tosterze Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia…

WIĘCEJ >