fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone udko z kurczaka z kapustą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-20
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone udko z kurczaka z kapustą

Przygotowanie

  • Kapustę szatkujemy i przenosimy do garnka
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka
  • Do garnka dodajemy tłuszcz (masło), wlewamy bulion i dusimy do miękkości (ok. 35-40 minut)
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy tłuszczem (oliwą), posypujemy przyprawami i dokładnie wcieramy
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Do garnka z kapustą dodajemy posiekaną zieleninę z przyprawami i mieszamy
  • Na talerz kładziemy mięso, a obok nakładamy kapustę z kaszą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia udek z różnych mięs.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (180 g)
  • Kapusta biała (150 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Kasza gryczana niepalona (100 g)
  • Cebula (25 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Sól himalajska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Szatkownica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrupiąca ryba z pikantną salsą

Papryki oraz chili kroimy w drobną kostkę i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z paprykami Na pomidorach robimy nacięcia w kształcie małych krzyżyków, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i cynamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >

Jajo sadzone, boczek, ser żółty, awokado i rukola

Awokado obieramy, kroimy w plastry i układamy na talerzu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jajo i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białka) Obok jaja kładziemy plastry boczku i podsmażamy przez ok….

WIĘCEJ >

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki W garnku roztapiamy…

WIĘCEJ >