fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udka z orzechami makadamia

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-97
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Udka z orzechami makadamia

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Orzechy i zieleninę (natkę) drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy boczek z cebulą i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy orzechy z zieleniną (natką) i podsmażamy przez ok. 1 minutę, a następnie odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Ostrożnie odciągamy skórę na każdym udku (nie rozdzierając jej), wykonujemy głębokie nacięcie w najgrubszym miejscu mięsa i wkładamy w szczelinę nadzienie orzechowe
  • Następnie ściskamy mięso, naciągamy z powrotem skórę, związujemy nicią kuchenną i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy zieleninę (tymianek) i dokładnie mieszamy
  • Mięso smarujemy równomiernie marynatą, przykrywamy naczynie folią i wsadzamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy udka i wsadzamy do piekarnika na ok. 30-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Orzech makadamia (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żurek Paleo

Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki  Boczek pokroić w małą kostkę  W…

WIĘCEJ >

Hot-dogi ketogeniczne

Jajka roztrzepujemy w misce z płatkami drożdżowymi i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy połowę masy jajecznej. Z brzegu omleta kładziemy kabanosa i opcjonalnie rozprowadzamy wzdłuż keczup. Zawijamy kabanosa w omlecie i jeszcze…

WIĘCEJ >

Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego

Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…

WIĘCEJ >

Krem z pora z natką pietruszki

Pory dokładnie oczyszczamy, usuwamy liście i kroimy białe części w krążki Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej) Wrzucamy pory i podsmażamy…

WIĘCEJ >