fbpx
logo
Szukaj
open close

Udka z orzechami makadamia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5dd2bb64-c94b-42d9-bfbf-1a04e164075a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Udka z orzechami makadamia

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Orzechy i zieleninę (natkę) drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy boczek z cebulą i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy orzechy z zieleniną (natką) i podsmażamy przez ok. 1 minutę, a następnie odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Ostrożnie odciągamy skórę na każdym udku (nie rozdzierając jej), wykonujemy głębokie nacięcie w najgrubszym miejscu mięsa i wkładamy w szczelinę nadzienie orzechowe
  • Następnie ściskamy mięso, naciągamy z powrotem skórę, związujemy nicią kuchenną i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy zieleninę (tymianek) i dokładnie mieszamy
  • Mięso smarujemy równomiernie marynatą, przykrywamy naczynie folią i wsadzamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy udka i wsadzamy do piekarnika na ok. 30-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Orzech makadamia (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gruszka

Gruszkę umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z brokułami, oliwkami i suszonymi pomidorami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty Pomidory suszone kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i…

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z bekonem

Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki Szczypiorek siekamy Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem skórkę i wkładamy na ok. 10 minut do mikrofalówki Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Ziemniaki układamy na blachę i…

WIĘCEJ >

Burgery gryczane

Kaszę zalewamy na noc wodą Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości i wchłonięcia całej wody Doprawiamy dowolnymi przyprawami Odstawiamy do ostygnięcia Z przyprawionej kaszy formujemy burgery i układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >