fbpx
logo
Szukaj
open close

Udka z orzechami makadamia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5dd2bb64-c94b-42d9-bfbf-1a04e164075a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udka z orzechami makadamia

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Orzechy i zieleninę (natkę) drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy boczek z cebulą i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy orzechy z zieleniną (natką) i podsmażamy przez ok. 1 minutę, a następnie odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Ostrożnie odciągamy skórę na każdym udku (nie rozdzierając jej), wykonujemy głębokie nacięcie w najgrubszym miejscu mięsa i wkładamy w szczelinę nadzienie orzechowe
  • Następnie ściskamy mięso, naciągamy z powrotem skórę, związujemy nicią kuchenną i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy zieleninę (tymianek) i dokładnie mieszamy
  • Mięso smarujemy równomiernie marynatą, przykrywamy naczynie folią i wsadzamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy udka i wsadzamy do piekarnika na ok. 30-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Orzech makadamia (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Udka kurczaka z parmezanem

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Piekarnik rozgrzewamy do (…)

WIĘCEJ >

Udka kurczaka w glazurze

Czosnek obieramy i drobno siekamy Udka obieramy ze skóry (skórę wyrzucamy) i wkładamy do miski Do rondla wlewamy passatę i (…)

WIĘCEJ >

Miodowe udka kurczaka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego (naczynie powinno być na tyle duże, żeby udka (…)

WIĘCEJ >

Udka z kurczaka pieczone z ananasem

Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka (…)

WIĘCEJ >

Miodowo-musztardowe udka z kurczaka

W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy (…)

WIĘCEJ >