Udka kurczaka z parmezanem
Udka kurczaka z parmezanem
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Z udek ściągamy skórę (wyrzucamy)
- Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wlewamy jogurt, a do trzeciej (miski z serem) dodajemy bułkę tartą oraz musztardę i dokładnie mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Udka panierujemy w kolejności podanych misek i układamy na papierze
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1280 g)
- Jogurt naturalny (200 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Musztarda (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż, dynia i słonecznik
Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie dynię odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie…
WIĘCEJ >Ciasto bananowe
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę…
WIĘCEJ >Kolorowy gulasz z batatami i fasolką
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i…
WIĘCEJ >Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim
Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy przez 5 min Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min Dodajemy przecier / koncentrat…
WIĘCEJ >