Udka kurczaka w glazurze
Udka kurczaka w glazurze
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Udka obieramy ze skóry (skórę wyrzucamy) i wkładamy do miski
- Do rondla wlewamy passatę i ocet, dodajemy czosnek, cukier oraz przyprawy (kurkumę), mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 minut (do momentu rozpuszczenia się cukru)
- Mieszankę odstawiamy do ostygnięcia
- Następnie polewamy mieszanką mięso i wsadzamy do lodówki na ok. 6 godz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Mięso wraz z glazurą przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut (co ok. 15 minut obracamy mięso na drugą stronę)
- Chili drobno siekamy
- Mięso nakładamy na talerze i posypujemy chili
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1920 g)
- Passata pomidorowa (100 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Chili (20 g)
- Ocet balsamiczny (18 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kurkuma w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosa ryżowa z owocami
Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy
WIĘCEJ >Kasza z fasolką szparagową, rzodkiewką i pestkami dyni
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 2-3 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości) Rzodkiewkę kroimy w plastry Szczypiorek siekamy Kaszę i fasolkę…
WIĘCEJ >Grasica smażona na maśle ze szparagami
Grasica: Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…
WIĘCEJ >