fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udka kurczaka w glazurze

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce3398ac6-96aa-4c04-92e6-418afab90c04
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Udka kurczaka w glazurze

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Udka obieramy ze skóry (skórę wyrzucamy) i wkładamy do miski
  • Do rondla wlewamy passatę i ocet, dodajemy czosnek, cukier oraz przyprawy (kurkumę), mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 minut (do momentu rozpuszczenia się cukru)
  • Mieszankę odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie polewamy mieszanką mięso i wsadzamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso wraz z glazurą przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut (co ok. 15 minut obracamy mięso na drugą stronę)
  • Chili drobno siekamy
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy chili

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1920 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Chili (20 g)
  • Ocet balsamiczny (18 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w…

WIĘCEJ >

Duszona wołowina po grecku

Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy połowę mięsa i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Gulasz wegański

Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę Warzywa wkładamy do garnka Zalewamy wodą, tyle, żeby je zakryło Dodajemy pomidory Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn Gotujemy 60 min Próbujemy i doprawiamy do smaku 

WIĘCEJ >