fbpx
logo
Szukaj
open close

Udka kurczaka w glazurze

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce3398ac6-96aa-4c04-92e6-418afab90c04
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udka kurczaka w glazurze

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Udka obieramy ze skóry (skórę wyrzucamy) i wkładamy do miski
  • Do rondla wlewamy passatę i ocet, dodajemy czosnek, cukier oraz przyprawy (kurkumę), mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 minut (do momentu rozpuszczenia się cukru)
  • Mieszankę odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie polewamy mieszanką mięso i wsadzamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso wraz z glazurą przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut (co ok. 15 minut obracamy mięso na drugą stronę)
  • Chili drobno siekamy
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy chili

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1920 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Chili (20 g)
  • Ocet balsamiczny (18 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Miodowe udka kurczaka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego (naczynie powinno być na tyle duże, żeby udka (…)

WIĘCEJ >

Udka z kurczaka pieczone z ananasem

Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka (…)

WIĘCEJ >

Miodowo-musztardowe udka z kurczaka

W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy (…)

WIĘCEJ >

Udka drobiowe gotowane

Udka myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał (…)

WIĘCEJ >

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin Perliczkę posolić i popieprzyć Cebulę i czosnek obrać i pokroić w (…)

WIĘCEJ >