fbpx
logo
Szukaj
open close

Udka kurczaka w glazurze

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce3398ac6-96aa-4c04-92e6-418afab90c04
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Udka kurczaka w glazurze

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Udka obieramy ze skóry (skórę wyrzucamy) i wkładamy do miski
  • Do rondla wlewamy passatę i ocet, dodajemy czosnek, cukier oraz przyprawy (kurkumę), mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 minut (do momentu rozpuszczenia się cukru)
  • Mieszankę odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie polewamy mieszanką mięso i wsadzamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso wraz z glazurą przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut (co ok. 15 minut obracamy mięso na drugą stronę)
  • Chili drobno siekamy
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy chili

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1920 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Chili (20 g)
  • Ocet balsamiczny (18 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bułki AIP

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku na niewielkim ogniu, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia Po czym studzimy Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie je mieszamy Foremki do…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z owocami

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Kasza z fasolką szparagową, rzodkiewką i pestkami dyni

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 2-3 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości) Rzodkiewkę kroimy w plastry Szczypiorek siekamy Kaszę i fasolkę…

WIĘCEJ >

Grasica smażona na maśle ze szparagami

Grasica: Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >