Warzywa grillowane i szynka parmeńska
Warzywa grillowane i szynka parmeńska
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa kroimy w plastry
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 4-6 minut z każdej strony (aż warzywa trochę zmiękną)
- Warzywa przenosimy na talerz, a obok kładziemy szynkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia grillowanych warzyw.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (150 g)
- Bakłażan (60 g)
- Papryka czerwona (55 g)
- Szynka parmeńska (45 g)
- Papryka zielona (35 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bakłażan w sosie koperkowym
Bakłażana kroimy w plasterki Rozgrzewamy masło na patelni Kawałki bakłażana podsmażamy kilka minut, następnie podlewamy wodą i dusimy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody) Mleko kokosowe mieszamy w misce z żółtkami Koperek kroimy drobno i…
WIĘCEJ >Sałatka z wędzonego pstrąga z burakami
Do słoika wlewamy tłuszcz i wodę, dodajemy musztardę i słodzik, zakręcamy słoik i całość dokładnie mieszamy Rybę rwiemy na kawałki Buraki kroimy w pół plastry Do miski wkładamy rukolę, dodajemy sos i mieszamy Następnie przenosimy…
WIĘCEJ >Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną
Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…
WIĘCEJ >Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek Pieczemy 20 minut W tym czasie wrzucić kapustę do garnka…
WIĘCEJ >