fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa po hiszpańsku z chorizo

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-129
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Warzywa po hiszpańsku z chorizo

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Kiełbasę kroimy w plastry
  • Papryki kroimy w paski (gniazda nasienne usuwamy)
  • Cebulę obieramy i kroimy w ósemki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i kiełbasę, dodajemy liść laurowy, całość skrapiamy tłuszczem, posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) i dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Co ok. 15 minut mieszamy warzywa z kiełbasą, tak aby wszystko się równomiernie upiekło
  • Warzywa wyciągamy z piekarnika i przenosimy do miski wraz z powstałym sosem
  • Dodajemy ocet , mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Na koniec posypujemy warzywa zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Kiełbasa chorizo (85 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami

Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami

WIĘCEJ >

Owsianka – kotek z owocami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Dynia grillowana i jajo sadzone

Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…

WIĘCEJ >