Warzywa po hiszpańsku z chorizo
Warzywa po hiszpańsku z chorizo
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Kiełbasę kroimy w plastry
- Papryki kroimy w paski (gniazda nasienne usuwamy)
- Cebulę obieramy i kroimy w ósemki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i kiełbasę, dodajemy liść laurowy, całość skrapiamy tłuszczem, posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) i dokładnie mieszamy
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
- Co ok. 15 minut mieszamy warzywa z kiełbasą, tak aby wszystko się równomiernie upiekło
- Warzywa wyciągamy z piekarnika i przenosimy do miski wraz z powstałym sosem
- Dodajemy ocet , mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Na koniec posypujemy warzywa zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem chorizo.
Autor
Lista składników
- Ciecierzyca z puszki (100 g)
- Kiełbasa chorizo (85 g)
- Cebula (50 g)
- Pomidor koktajlowy (40 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Duszone warzywa w pomidorach z chorizo
Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Bakłażana i cukinię kroimy w większą kostkę Chorizo kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy…
WIĘCEJ >Zapiekanka z patelni z serem i chorizo
Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki…
WIĘCEJ >Sałatka z awokado, chorizo i jajem na twardo
Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w paski Chorizo kroimy w plastry Na talerzu układamy szpinak, a na wierzch kładziemy pozostałe…
WIĘCEJ >Chorizo z marchewką
Marchewkę obieramy ‘na makaron’ przy pomocy obieraczki do warzywa Na patelni układamy plastry chorizo i wytapiamy z nich tłuszcz Do kiełbasy dodajemy makaron marchewkowy oraz masło Smażymy przez 5 minut
WIĘCEJ >