Warzywa po hiszpańsku z chorizo
Warzywa po hiszpańsku z chorizo
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Kiełbasę kroimy w plastry
- Papryki kroimy w paski (gniazda nasienne usuwamy)
- Cebulę obieramy i kroimy w ósemki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i kiełbasę, dodajemy liść laurowy, całość skrapiamy tłuszczem, posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) i dokładnie mieszamy
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
- Co ok. 15 minut mieszamy warzywa z kiełbasą, tak aby wszystko się równomiernie upiekło
- Warzywa wyciągamy z piekarnika i przenosimy do miski wraz z powstałym sosem
- Dodajemy ocet , mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Na koniec posypujemy warzywa zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula czerwona (210 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Kiełbasa chorizo (85 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (10 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tosty z serem
Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka
WIĘCEJ >Wstążki z piersią z kurczaka
Szpinak gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż zwiędnie), a następnie odcedzamy Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy tłuszcz (olej), wybijamy jaja i wyrabiamy na gładkie ciasto Wyrobione ciasto dzielimy…
WIĘCEJ >Dziki ryż z chili con carne
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy chili oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy mięso i…
WIĘCEJ >Grillowane owoce na oleju kokosowym
Kroimy ananasa w plastry i obieramy ze skórki i wycinamy zdrewniałe „oczko” z środka Gruszkę kroimy w plastry Jabłko kroimy w plastry Usuwamy pestki i gniazda nasienne Mango obieramy i kroimy w plastry (mango nie…
WIĘCEJ >