fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z patelni z serem i chorizo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c915ffa87-f5c7-49bf-a6f1-e2e0339310e1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z patelni z serem i chorizo

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy do miski
  • Na patelnię wrzucamy cebulę czerwoną i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, a następnie przenosimy do miski z kiełbasą
  • Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była czysta
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dolewamy mleko, dodajemy cebulę dymkę oraz ser i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy ziemniaki, kiełbasę z cebulą i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wylewamy zawartość miski i równomiernie rozprowadzamy po patelni, przykrywamy pokrywką i smażymy przez ok. 10 minut
  • Następnie wykładamy zapiekankę na talerz, zsuwamy z powrotem na patelnię drugą stroną i smażymy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Kiełbasa chorizo (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z salami – krówka

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następ[nie odcedzamy Połowę salami kroimy na pół Oliwki kroimy na kawałki (wycinamy oczy, rzęsy i nos) Z sera wycinamy trójkąty na kształt uszów Wszystkie…

WIĘCEJ >

Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami

Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry Cukinię pokroić w plastry Pomidora pokroić w cząstki Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz Wrzucić cukinię, białą rzodkiew i brukselkę Lekko posolić i popieprzyć Zasmażać po 3 minuty…

WIĘCEJ >

Babka z rodzynkami i migdałami

Do miski wsypujemy drożdże, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż pojawi się piana Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż będzie…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – pieski

Pieczywo kroimy na pół i smarujemy serem, a z kawałka wycinamy uszka Oliwkę kroimy w plastry Z szynki wycinamy kawałki na kształt wąsów (tak jak na załączonym obrazku) Pomidorki kroimy na pół i wycinamy kawałki…

WIĘCEJ >