Zapiekanka z patelni z serem i chorizo
Zapiekanka z patelni z serem i chorizo
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy do miski
- Na patelnię wrzucamy cebulę czerwoną i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, a następnie przenosimy do miski z kiełbasą
- Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była czysta
- Do osobnej miski wybijamy jaja, dolewamy mleko, dodajemy cebulę dymkę oraz ser i całość dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy ziemniaki, kiełbasę z cebulą i mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wylewamy zawartość miski i równomiernie rozprowadzamy po patelni, przykrywamy pokrywką i smażymy przez ok. 10 minut
- Następnie wykładamy zapiekankę na talerz, zsuwamy z powrotem na patelnię drugą stroną i smażymy przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (800 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Jajo kurze (204 g)
- Kiełbasa chorizo (150 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Ser żółty (100 g)
- Cebula dymka (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z salami – krówka
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następ[nie odcedzamy Połowę salami kroimy na pół Oliwki kroimy na kawałki (wycinamy oczy, rzęsy i nos) Z sera wycinamy trójkąty na kształt uszów Wszystkie…
WIĘCEJ >Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami
Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry Cukinię pokroić w plastry Pomidora pokroić w cząstki Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz Wrzucić cukinię, białą rzodkiew i brukselkę Lekko posolić i popieprzyć Zasmażać po 3 minuty…
WIĘCEJ >Babka z rodzynkami i migdałami
Do miski wsypujemy drożdże, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż pojawi się piana Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż będzie…
WIĘCEJ >Kanapki dziecięce – pieski
Pieczywo kroimy na pół i smarujemy serem, a z kawałka wycinamy uszka Oliwkę kroimy w plastry Z szynki wycinamy kawałki na kształt wąsów (tak jak na załączonym obrazku) Pomidorki kroimy na pół i wycinamy kawałki…
WIĘCEJ >