fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z patelni z serem i chorizo

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-91
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z patelni z serem i chorizo

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy do miski
  • Na patelnię wrzucamy cebulę czerwoną i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, a następnie przenosimy do miski z kiełbasą
  • Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była czysta
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dolewamy mleko, dodajemy cebulę dymkę oraz ser i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy ziemniaki, kiełbasę z cebulą i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wylewamy zawartość miski i równomiernie rozprowadzamy po patelni, przykrywamy pokrywką i smażymy przez ok. 10 minut
  • Następnie wykładamy zapiekankę na talerz, zsuwamy z powrotem na patelnię drugą stroną i smażymy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Mleko krowie (300 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Kiełbasa chorizo (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kremowa zapiekanka ze spaghetti

Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Orzechy drobno siekamy Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Na…

WIĘCEJ >

Placki z groszku

Natkę pietruszki siekamy Groszek wsypujemy do miski i rozgniatamy widelcem (niezbyt dokładnie) Dodajemy natkę pietruszki, jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Dodajemy ser i mieszamy, ale…

WIĘCEJ >

Mleko makowe

Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc. Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >