Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Przygotowanie
- Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę.
- Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje.
- Pod sam koniec smażenia dorzucamy posiekany drobno czosnek i pocięte zioła.
- Na końcu solimy dodajemy sporą szczyptę pieprzu.
- Opcjonalnie przed podaniem polewamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule pt. „Wątróbka to multiwitamina.”
Uwagi
Wątróbkę soli się pod koniec smażenia – w innym razie może być twarda. Zioła, by nie straciły aromatu, również należy dodać na kilka chwil przed podaniem.
Autor
Lista składników
- Indyk wątróbka (510 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Oregano (świeże) (24 g)
- Tymianek (świeży) (24 g)
- Czosnek (świeży) (15 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa z grilla z jajkami sadzonymi i kiełbasą
Kiełbasę ponacinać w paski Cukinię pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Kalarepę obrać i pokroić w plastry Cebulę pokroić w plastry Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę tłuszczu…
WIĘCEJ >Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem
Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu Solimy i pieprzymy Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę…
WIĘCEJ >Zupa krem z dyni z serem guayerre (wegetariańska)
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >Zupa gulaszowa
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…
WIĘCEJ >