Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Przygotowanie
- Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę.
- Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje.
- Pod sam koniec smażenia dorzucamy posiekany drobno czosnek i pocięte zioła.
- Na końcu solimy dodajemy sporą szczyptę pieprzu.
- Opcjonalnie przed podaniem polewamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.
Rady dietetyka
Wątróbka jest gęsto odżywczym produktem spożywczym. Więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule „Wątróbka to multiwitamina.”
Uwagi
Wątróbkę soli się pod koniec smażenia – w innym razie może być twarda. Zioła, by nie straciły aromatu, również należy dodać na kilka chwil przed podaniem.
Autor
Lista składników
- 500 g wątróbki indyczej
- 1 cebula (100 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 3 gałązki świeżego tymianku (24 g)
- 3 gałązki świeżego oregano (24 g)
- 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jabłko pieczone z malinami i miodem
Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…
WIĘCEJ >Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym
Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki) Kawałki dyni układamy na blaszkach…
WIĘCEJ >Paprykarz wegański
Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Szaszłyki z szynki i ananasa
Szynkę kroimy w kostkę, ananasa na 2-3 cm kawałki i nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków W rondelku rozpuszczamy miód i mieszamy z musztardą, imbirem, solą i pieprzem Wersja na zimno: polewamy sosem szaszłyki Wersja…
WIĘCEJ >