Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Przygotowanie
- Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę.
- Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje.
- Pod sam koniec smażenia dorzucamy posiekany drobno czosnek i pocięte zioła.
- Na końcu solimy dodajemy sporą szczyptę pieprzu.
- Opcjonalnie przed podaniem polewamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.
Rady dietetyka
Wątróbka jest gęsto odżywczym produktem spożywczym. Więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule „Wątróbka to multiwitamina.”
Uwagi
Wątróbkę soli się pod koniec smażenia – w innym razie może być twarda. Zioła, by nie straciły aromatu, również należy dodać na kilka chwil przed podaniem.
Autor
Lista składników
- 500 g wątróbki indyczej
- 1 cebula (100 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 3 gałązki świeżego tymianku (24 g)
- 3 gałązki świeżego oregano (24 g)
- 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette
Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…
WIĘCEJ >Gryczane ciasto szpinakowe
Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >