fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cadedeb73-09a6-465d-bd57-f28ed4962f7a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

Przygotowanie

  • Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę.
  • Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje.
  • Pod sam koniec smażenia dorzucamy posiekany drobno czosnek i pocięte zioła.
  • Na końcu solimy dodajemy sporą szczyptę pieprzu.
  • Opcjonalnie przed podaniem polewamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule pt. „Wątróbka to multiwitamina.”

Uwagi

Wątróbkę soli się pod koniec smażenia – w innym razie może być twarda. Zioła, by nie straciły aromatu, również należy dodać na kilka chwil przed podaniem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Indyk wątróbka (510 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Oregano (świeże) (24 g)
  • Tymianek (świeży) (24 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa z grilla z jajkami sadzonymi i kiełbasą

Kiełbasę ponacinać w paski Cukinię pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Kalarepę obrać i pokroić w plastry Cebulę pokroić w plastry Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę tłuszczu…

WIĘCEJ >

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu Solimy i pieprzymy Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre (wegetariańska)

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…

WIĘCEJ >