fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cadedeb73-09a6-465d-bd57-f28ed4962f7a

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

Przygotowanie

  • Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę.
  • Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje.
  • Pod sam koniec smażenia dorzucamy posiekany drobno czosnek i pocięte zioła.
  • Na końcu solimy dodajemy sporą szczyptę pieprzu.
  • Opcjonalnie przed podaniem polewamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Wątróbka jest gęsto odżywczym produktem spożywczym. Więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule „Wątróbka to multiwitamina.”

Uwagi

Wątróbkę soli się pod koniec smażenia – w innym razie może być twarda. Zioła, by nie straciły aromatu, również należy dodać na kilka chwil przed podaniem.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g wątróbki indyczej
  • 1 cebula (100 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 3 gałązki świeżego tymianku (24 g)
  • 3 gałązki świeżego oregano (24 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Miodowo-musztardowe udka z kurczaka

W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10…

WIĘCEJ >

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe

WIĘCEJ >

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Ma być miękka Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej…

WIĘCEJ >

Gulasz z marchewką

Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy marchewkę i kilka łyżek wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Pilnujemy, by się nie…

WIĘCEJ >