fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cadedeb73-09a6-465d-bd57-f28ed4962f7a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

Przygotowanie

  • Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę.
  • Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje.
  • Pod sam koniec smażenia dorzucamy posiekany drobno czosnek i pocięte zioła.
  • Na końcu solimy dodajemy sporą szczyptę pieprzu.
  • Opcjonalnie przed podaniem polewamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Wątróbka jest gęsto odżywczym produktem spożywczym. Więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule „Wątróbka to multiwitamina.”

Uwagi

Wątróbkę soli się pod koniec smażenia – w innym razie może być twarda. Zioła, by nie straciły aromatu, również należy dodać na kilka chwil przed podaniem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g wątróbki indyczej
  • 1 cebula (100 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 3 gałązki świeżego tymianku (24 g)
  • 3 gałązki świeżego oregano (24 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette

Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…

WIĘCEJ >

Gryczane ciasto szpinakowe

Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Zupa pho

Kości wieprzowe zalewamy w garnku wodą i gotujemy przez 10 minut. Gdy kości się gotują, na patelni prażymy przyprawy, imbir i obraną cebulę. Kości odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą. Podgotowane kości i prażone przyprawy…

WIĘCEJ >