Wątróbka wieprzowa w pomarańczach
Wątróbka wieprzowa w pomarańczach
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki
- Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2 min
- Przekładamy na talerz
- Na patelnię dodajemy resztę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 3-4 min
- Dodajemy pomarańcze, lekko solimy, pieprzymy
- Podsmażamy minutę
- Dodajemy podsmażoną wcześniej wątrobę i majeranek
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 min
Rady dietetyka
Możesz również sięgnąć po drobiową wątróbkę, która jest równie smaczna.
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.
Uwagi
Powyżej znajdziesz inspiracje na przyrządzenie różnego rodzaju wątróbki w smaczny i prosty sposób. Możesz stworzyć własną książkę kucharską, oznaczając dany przepis serduszkiem.
Autor
Lista składników
- 200 g wątróbki wieprzowej
- ½ cebuli (50 g)
- 1 pomarańcza (240 g)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku (5 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >Zupa pomidorowa z warzywami
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…
WIĘCEJ >Nieziemsko dobra lasagne
Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…
WIĘCEJ >Risotto bez ryżu
Kalafior lekko podgotowujemy, a później podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż wyparuje woda i zacznie się rumienić. Dodajemy resztę pokrojonych surowych warzyw. Całość dokładnie mieszamy.
WIĘCEJ >