Wątróbka wieprzowa w pomarańczach
Wątróbka wieprzowa w pomarańczach
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki
- Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2 min
- Przekładamy na talerz
- Na patelnię dodajemy resztę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 3-4 min
- Dodajemy pomarańcze, lekko solimy, pieprzymy
- Podsmażamy minutę
- Dodajemy podsmażoną wcześniej wątrobę i majeranek
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 min
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.
Uwagi
Powyżej znajdziesz inne przepisy na przyrządzenie wątróbki w smaczny i prosty sposób. Możesz stworzyć własną książkę kucharską, oznaczając dany przepis serduszkiem.
Autor
Lista składników
- Pomarańcza (240 g)
- Wieprzowina wątróbka (200 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Majeranek suszony (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie na sałacie
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…
WIĘCEJ >Makaron karbowany z cukinii z szparagami i brokułami
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min Szparagi i brokuł dzielimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię Cukinię kroimy nożem karbowanym w plastry a…
WIĘCEJ >Żurek Paleo
Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki Boczek pokroić w małą kostkę W…
WIĘCEJ >