fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz28-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki
  • Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2 min
  • Przekładamy na talerz
  • Na patelnię dodajemy resztę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 3-4 min
  • Dodajemy pomarańcze, lekko solimy, pieprzymy
  • Podsmażamy minutę
  • Dodajemy podsmażoną wcześniej wątrobę i majeranek
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 min

Rady dietetyka

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Powyżej znajdziesz inne przepisy na przyrządzenie wątróbki w smaczny i prosty sposób. Możesz stworzyć własną książkę kucharską, oznaczając dany przepis serduszkiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pomarańcza (240 g)
  • Wieprzowina wątróbka (200 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie na sałacie

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Makaron karbowany z cukinii z szparagami i brokułami

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min Szparagi i brokuł dzielimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię Cukinię kroimy nożem karbowanym w plastry a…

WIĘCEJ >

Żurek Paleo

Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki  Boczek pokroić w małą kostkę  W…

WIĘCEJ >