fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz28-3-3

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki
  • Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2 min
  • Przekładamy na talerz
  • Na patelnię dodajemy resztę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 3-4 min
  • Dodajemy pomarańcze, lekko solimy, pieprzymy
  • Podsmażamy minutę
  • Dodajemy podsmażoną wcześniej wątrobę i majeranek
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 min

Rady dietetyka

Możesz również sięgnąć po drobiową wątróbkę, która jest równie smaczna.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Powyżej znajdziesz inspiracje na przyrządzenie różnego rodzaju wątróbki w smaczny i prosty sposób. Możesz stworzyć własną książkę kucharską, oznaczając dany przepis serduszkiem.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g wątróbki wieprzowej
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 pomarańcza (240 g)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (5 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >

Morele suszone z sarną zapiekane w boczku

Mięso mieliny w maszynce na standardowym sitku Morele kroimy w paski i mieszamy z mięsem Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy Formujemy 5 kulek i zawijamy każdą w boczek Spinamy wykałaczką Układamy na blaszce lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Jabłka zapiekane z cynamonem

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do…

WIĘCEJ >