fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz28-3-3

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki
  • Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
  • Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2 min
  • Przekładamy na talerz
  • Na patelnię dodajemy resztę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 3-4 min
  • Dodajemy pomarańcze, lekko solimy, pieprzymy
  • Podsmażamy minutę
  • Dodajemy podsmażoną wcześniej wątrobę i majeranek
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 min

Rady dietetyka

Możesz również sięgnąć po drobiową wątróbkę, która jest równie smaczna.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Powyżej znajdziesz inspiracje na przyrządzenie różnego rodzaju wątróbki w smaczny i prosty sposób. Możesz stworzyć własną książkę kucharską, oznaczając dany przepis serduszkiem.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g wątróbki wieprzowej
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 pomarańcza (240 g)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (5 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z cukinii na zimno

Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Gulasz

Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka z rozgrzanym smalcem, podlewamy wodą lub bulionem. Warzywa kroimy i wszystko dusimy we własnym sosie do miękkości.

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >