fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina z miodem i pieprzem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c48d6bd72-b908-4b16-ada2-c3f9f19df730
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina z miodem i pieprzem

Przygotowanie

  • Mięso zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godz. (mięso powinno być twarde, ale nie zamarznięte)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z zamrażarki, odwijamy z folii i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Kładziemy połowę mięsa i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (do momentu, aż się zarumieni), a następnie przenosimy mięso do miski
  • Na patelnię dolewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Kładziemy drugą połowę mięsa i postępujemy z nią tak samo jak z pierwszą
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę kroimy w plasterki
  • Na patelnię dolewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek z imbirem oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy miód i przyprawy (pieprz), dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż mięso będzie gorące

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Opcjonalnie możesz dodać brokuły lub inne, ulubione warzywa.

Danie możesz podawać z dodatkiem ryżu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina szynka (surowa) (500 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Deser morelowo-migdałowy

Herbatniki kroimy w kostkę Płatki migdałowe prażymy na patelni przez ok. 2-4 minuty Owoce odsączamy z syropu (syrop zostawiamy) Do miski wlewamy jogurt i śmietanę, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier puder i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Smażony koper włoski

Koper gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy koper z…

WIĘCEJ >

Smoothie z bananem, gruszką i szpinakiem

Blendujemy ½ banana, ¾ gruszki, szpinak z sokiem z limonki/cytryny Koktajl przelewamy do miseczki i dekorujemy suszoną morwą, ziarnami sezamu, resztą banana i gruszki (pokrojonych w kostki lub plasterki)

WIĘCEJ >

Szynka w glazurze rodzynkowej

Z szynki ściągamy skórę (wyrzucamy), a następnie nacinamy ją w romby (uważamy, aby nie zrobić zbyt głębokich nacięć) Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy musztardę, rodzynki i przyprawy (goździki), dolewamy sok i całość gotujemy przez ok….

WIĘCEJ >