fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wieprzowina z miodem i pieprzem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-244
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina z miodem i pieprzem

Przygotowanie

  • Mięso zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godz. (mięso powinno być twarde, ale nie zamarznięte)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z zamrażarki, odwijamy z folii i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Kładziemy połowę mięsa i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (do momentu, aż się zarumieni), a następnie przenosimy mięso do miski
  • Na patelnię dolewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Kładziemy drugą połowę mięsa i postępujemy z nią tak samo jak z pierwszą
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę kroimy w plasterki
  • Na patelnię dolewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek z imbirem oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy miód i przyprawy (pieprz), dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż mięso będzie gorące

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina szynka (surowa) (500 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet warzywny

Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Ugotowane warzywa przepuszczamy przez szatkownicę. Następnie mieszamy z jajami, mąką i przyprawami Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego Pasztet pieczemy…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i chlebem gryczanym

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy zimną woda Po chwili obieramy jajka ze skorupki Jajka wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować…

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >