fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiosenna zapiekanka z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99e67319-cf0d-4aa8-afc2-a6e4e5855de7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wiosenna zapiekanka z kurczaka

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchewkę, ziemniaki i pieczarki dokładnie oczyszczamy
  • Ziemniaki kroimy na pół
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Mięso kroimy wzdłuż na filety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), a następnie kładziemy na patelnię i obsmażamy z każdej strony po ok. 2-3 minuty
  • Następnie ściągamy mięso z patelni łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu
  • Osuszone mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Pod patelnią zmniejszamy ogień
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, marchewkę, ziemniaki oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Patelnię oprószamy mąką, wlewamy bulion i mieszamy, aż nieco zgęstnieję
  • Dodajemy pomidory i połowę zieleniny, mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Zapiekankę przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Upieczoną zapiekankę posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Do sporządzenia tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych warzyw,

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Pomidor (400 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ziemniak (250 g)
  • Cebula (200 g)
  • Marwitki (mini marchewki) (200 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z soczewicy

Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy soczewicę wraz z zalewą, dolewamy bulion i zagotowujemy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Tofu kroimy w…

WIĘCEJ >

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

wstawić garnek z wodą na gaz   topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę  cebulę obrać i pokroić w plasterki plaster…

WIĘCEJ >

Spring rolls sajgonki

Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…

WIĘCEJ >

Strudel serowo-warzywny

Marchewki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do marchewki i gotujemy przez kolejne ok. 5 minut (do miękkości) Następnie warzywa odcedzamy Cebulę…

WIĘCEJ >