fbpx
logo
Szukaj
open close

Wiosenna zapiekanka z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb6e9c61b-836e-45c0-b50d-a9372abbefc7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wiosenna zapiekanka z kurczaka

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchewkę, ziemniaki i pieczarki dokładnie oczyszczamy
  • Ziemniaki kroimy na pół
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Mięso kroimy wzdłuż na filety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), a następnie kładziemy na patelnię i obsmażamy z każdej strony po ok. 2-3 minuty
  • Następnie ściągamy mięso z patelni łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu
  • Osuszone mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Pod patelnią zmniejszamy ogień
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, marchewkę, ziemniaki oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Patelnię oprószamy mąką, wlewamy bulion i mieszamy, aż nieco zgęstnieję
  • Dodajemy pomidory i połowę zieleniny, mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Zapiekankę przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Upieczoną zapiekankę posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Do sporządzenia tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych warzyw.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Pomidor (400 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ziemniak (250 g)
  • Cebula (200 g)
  • Marwitki (mini marchewki) (200 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z jabłkiem

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Ryż wsypujemy mielimy na gruboziarnistą mąkę (np. w blenderze), a następnie wsypujemy do garnka z jabłkami i gotujemy przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

Szynka z karkówki Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min 12 godz….

WIĘCEJ >

Kwaśnica podhalańska

Mięso gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 godz. (1500 ml wody) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ugotowane mięso…

WIĘCEJ >

Wyśmienity kurczak z mango

Mango obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy pastę i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy…

WIĘCEJ >