fbpx
Szukaj
open close

Wiosenna zapiekanka z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb6e9c61b-836e-45c0-b50d-a9372abbefc7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wiosenna zapiekanka z kurczaka

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchewkę, ziemniaki i pieczarki dokładnie oczyszczamy
  • Ziemniaki kroimy na pół
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Mięso kroimy wzdłuż na filety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), a następnie kładziemy na patelnię i obsmażamy z każdej strony po ok. 2-3 minuty
  • Następnie ściągamy mięso z patelni łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu
  • Osuszone mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Pod patelnią zmniejszamy ogień
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, marchewkę, ziemniaki oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Patelnię oprószamy mąką, wlewamy bulion i mieszamy, aż nieco zgęstnieję
  • Dodajemy pomidory i połowę zieleniny, mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Zapiekankę przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Upieczoną zapiekankę posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Do sporządzenia tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych warzyw.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Pomidor (400 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ziemniak (250 g)
  • Cebula (200 g)
  • Marwitki (mini marchewki) (200 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Serowa zapiekanka z bakłażanem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, smarujemy tłuszczem i posypujemy (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Francuska zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę i anchois drobno siekamy Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem Ziemniaki z cebulą obieramy i kroimy w cienkie (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy (…)

WIĘCEJ >