Wiosenna zapiekanka z kurczaka
Wiosenna zapiekanka z kurczaka
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchewkę, ziemniaki i pieczarki dokładnie oczyszczamy
- Ziemniaki kroimy na pół
- Pomidory kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Mięso kroimy wzdłuż na filety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), a następnie kładziemy na patelnię i obsmażamy z każdej strony po ok. 2-3 minuty
- Następnie ściągamy mięso z patelni łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu
- Osuszone mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Pod patelnią zmniejszamy ogień
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, marchewkę, ziemniaki oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając
- Następnie zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Patelnię oprószamy mąką, wlewamy bulion i mieszamy, aż nieco zgęstnieję
- Dodajemy pomidory i połowę zieleniny, mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Zapiekankę przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
- Upieczoną zapiekankę posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Do sporządzenia tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych warzyw.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Pomidor (400 g)
- Kurczak pierś (300 g)
- Ziemniak (250 g)
- Cebula (200 g)
- Marwitki (mini marchewki) (200 g)
- Pieczarka (świeża) (150 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryżanka z jabłkiem
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Ryż wsypujemy mielimy na gruboziarnistą mąkę (np. w blenderze), a następnie wsypujemy do garnka z jabłkami i gotujemy przez ok. 5…
WIĘCEJ >Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym
Szynka z karkówki Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min 12 godz….
WIĘCEJ >Kwaśnica podhalańska
Mięso gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 godz. (1500 ml wody) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ugotowane mięso…
WIĘCEJ >Wyśmienity kurczak z mango
Mango obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy pastę i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy…
WIĘCEJ >