fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiosenne warzywa z miętą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-117
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wiosenne warzywa z miętą

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, przenosimy do naczynia do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką
  • Następnie naczynie z ziemniakami kładziemy na rondel z wrzącą wodą i gotujemy ziemniaki przez ok. 15 minut
  • Cukinię kroimy w paski
  • Z marchewek i grochu cukrowego odcinamy końcówki
  • Połowę zieleniny (mięty) drobno siekamy
  • Cukinię z marchewką dodajemy do ziemniaków i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut (do miękkości)
  • Do warzyw dodajemy groch cukrowy i groszek, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (aż wszystkie warzywa staną się miękkie)
  • Warzywa odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę i delikatnie mieszamy, tak aby tłuszcz się rozpuścił
  • Danie nakładamy na talerze, posypujemy przyprawami (pieprzem) i dekorujemy miętą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Groch cukrowy (200 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Marwitki (mini marchewki) (150 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Masło (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel, Sitko, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z kurczakiem po singapursku

Mięso kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski Dodajemy sos ostrygowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią kuchenną i odstawiamy na ok. 30 minut Marchew obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Jaja na miękko, boczek, sałata, pomarańcza

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na miękko) Boczek kroimy w kostkę Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 10 minut (na skwarki) Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki Do…

WIĘCEJ >

Kiełbasa zapiekana z warzywami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Kiełbasę nacinamy na skos w 4-5 miejscach Ziemniaki obieramy i kroimy na pół Pomidorki kroimy na pół Paprykę kroimy w grubą kostkę Z fasolki odcinamy końcówki Wszystkie warzywa…

WIĘCEJ >

Domowy makaron gryczany

Z podanych składników zagniatamy ciasto Odstawiamy je na 30 minut Rozwałkowujemy podsypując mąką i kroimy na cienkie paski Gotowy makaron gotujemy w w osolonej wodzie kilka minut, aż będzie miękki Odcedzamy i od razu podajemy…

WIĘCEJ >