fbpx
logo
Szukaj
open close

Wiosenne warzywa z miętą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd9ce8530-5a58-4ac3-bf23-21a6f472b73e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wiosenne warzywa z miętą

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, przenosimy do naczynia do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką
  • Następnie naczynie z ziemniakami kładziemy na rondel z wrzącą wodą i gotujemy ziemniaki przez ok. 15 minut
  • Cukinię kroimy w paski
  • Z marchewek i grochu cukrowego odcinamy końcówki
  • Połowę zieleniny (mięty) drobno siekamy
  • Cukinię z marchewką dodajemy do ziemniaków i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut (do miękkości)
  • Do warzyw dodajemy groch cukrowy i groszek, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (aż wszystkie warzywa staną się miękkie)
  • Warzywa odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę i delikatnie mieszamy, tak aby tłuszcz się rozpuścił
  • Danie nakładamy na talerze, posypujemy przyprawami (pieprzem) i dekorujemy miętą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Kalafior (360 g)
  • Brokuł (360 g)
  • Marchew (350 g)
  • Masło (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel, Sitko, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Duszone warzywa w pomidorach z chorizo

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Bakłażana i cukinię kroimy w większą kostkę Chorizo kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z sosem chili

Chili drobno siekamy Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plastry Paprykę kroimy w słupki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy bataty i smażymy przez ok. 5 minut z każdej…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z boczniakami

Warzywa obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz. Warzywa smażyć z grzybami po kilka minut z każdej strony, doprawić i przykryć pokrywką, dusić 2-3 minuty.  

WIĘCEJ >

Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą

Makrelę obrać ze skóry i ości Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w plastry lub słupki Cykorię przekroić na pół Rzodkiewki oczyścić i pokroić w plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy 3-4…

WIĘCEJ >