fbpx
logo
Szukaj
open close

Wiosenne warzywa z miętą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd9ce8530-5a58-4ac3-bf23-21a6f472b73e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wiosenne warzywa z miętą

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, przenosimy do naczynia do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką
  • Następnie naczynie z ziemniakami kładziemy na rondel z wrzącą wodą i gotujemy ziemniaki przez ok. 15 minut
  • Cukinię kroimy w paski
  • Z marchewek i grochu cukrowego odcinamy końcówki
  • Połowę zieleniny (mięty) drobno siekamy
  • Cukinię z marchewką dodajemy do ziemniaków i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut (do miękkości)
  • Do warzyw dodajemy groch cukrowy i groszek, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (aż wszystkie warzywa staną się miękkie)
  • Warzywa odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę i delikatnie mieszamy, tak aby tłuszcz się rozpuścił
  • Danie nakładamy na talerze, posypujemy przyprawami (pieprzem) i dekorujemy miętą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Kalafior (360 g)
  • Brokuł (360 g)
  • Marchew (350 g)
  • Masło (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel, Sitko, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Małże z kukurydzą i boczkiem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w drobną kostkę Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy odsączoną kukurydzę i smażymy przez ok. 2…

WIĘCEJ >

Pieczarki duszone z pietruszką, czosnkiem i pomidorową passatą

Pieczarki dokładnie oczyszczamy Natkę pietruszki targamy na części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez ok. 10 minut Dodajemy natkę pietruszki, passatę…

WIĘCEJ >

Skrzydełka kurczaka w marynacie

Do miski wlewamy passatę, sos Worcestershire, sok z cytryny i ocet, dodajemy musztardę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą…

WIĘCEJ >

Mleko makowe

Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc. Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego…

WIĘCEJ >