Wiosenne warzywa z miętą
Wiosenne warzywa z miętą
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, przenosimy do naczynia do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką
- Następnie naczynie z ziemniakami kładziemy na rondel z wrzącą wodą i gotujemy ziemniaki przez ok. 15 minut
- Cukinię kroimy w paski
- Z marchewek i grochu cukrowego odcinamy końcówki
- Połowę zieleniny (mięty) drobno siekamy
- Cukinię z marchewką dodajemy do ziemniaków i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut (do miękkości)
- Do warzyw dodajemy groch cukrowy i groszek, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (aż wszystkie warzywa staną się miękkie)
- Warzywa odcedzamy i przenosimy do miski
- Dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę i delikatnie mieszamy, tak aby tłuszcz się rozpuścił
- Danie nakładamy na talerze, posypujemy przyprawami (pieprzem) i dekorujemy miętą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Kalafior (360 g)
- Brokuł (360 g)
- Marchew (350 g)
- Masło (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.