Wiosenne warzywa z miętą
Wiosenne warzywa z miętą
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, przenosimy do naczynia do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką
- Następnie naczynie z ziemniakami kładziemy na rondel z wrzącą wodą i gotujemy ziemniaki przez ok. 15 minut
- Cukinię kroimy w paski
- Z marchewek i grochu cukrowego odcinamy końcówki
- Połowę zieleniny (mięty) drobno siekamy
- Cukinię z marchewką dodajemy do ziemniaków i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut (do miękkości)
- Do warzyw dodajemy groch cukrowy i groszek, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (aż wszystkie warzywa staną się miękkie)
- Warzywa odcedzamy i przenosimy do miski
- Dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę i delikatnie mieszamy, tak aby tłuszcz się rozpuścił
- Danie nakładamy na talerze, posypujemy przyprawami (pieprzem) i dekorujemy miętą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Kalafior (360 g)
- Brokuł (360 g)
- Marchew (350 g)
- Masło (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jarzynówka (zupa)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu) Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka Ziemniaki obieramy, kroimy w…
WIĘCEJ >Gulasz z ziemniakami
Mięso kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5-6 minut Cebulę obieramy, drobno siekamy, dorzucamy do mięsa i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Całość zalewamy wrzątkiem…
WIĘCEJ >Kanapki z warzywami, mozzarellą i wędzonym łososiem
Ogórka obieramy i kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w paski Mozzarellę kroimy w plastry Kromki smarujemy tłuszczem, układamy na nich wszystkie warzywa oraz łososia i posypujemy przyprawami
WIĘCEJ >Dżem z dyni
Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy) Miksujemy blenderem…
WIĘCEJ >