fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina curry po tajsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9fa0ddd-299f-4ad4-aecd-07e88d98b828
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina curry po tajsku

Przygotowanie

  • Do rondla wlewamy 1/8 ilości mleka i zagotowujemy
  • Dodajemy pastę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy cukier oraz sos sojowy i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Wlewamy pozostałe mleko oraz bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry, dodajemy do rondla i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do momentu, aż mięso będzie miękkie)
  • Pieczarki kroimy w cienkie plasterki
  • Do rondla dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i pędy bambusa, pieczarki oraz połowę zieleniny i całość gotujemy przez ok. 5 minut
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Wołowinę możesz podać z makaronem lub ryżem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
  • Bambus – pędy (150 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Pasta curry czerwona (28 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż, dynia i słonecznik

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie dynię odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie…

WIĘCEJ >

Zupa z kulkami mięsnymi

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i dorzucamy do blendera Do blendera dodajemy ryż, mięso…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Brokuły w sosie serowym

Cebulę i czosnek obieramy Cebulę, czosnek, chili i pietruszkę drobno siekamy Do miski wkładamy ser, dolewamy wino i mieszamy Następnie dodajemy warzywa oraz przyprawy i całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy W garnku podgrzewamy…

WIĘCEJ >