fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina curry po tajsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9fa0ddd-299f-4ad4-aecd-07e88d98b828
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina curry po tajsku

Przygotowanie

  • Do rondla wlewamy 1/8 ilości mleka i zagotowujemy
  • Dodajemy pastę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy cukier oraz sos sojowy i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Wlewamy pozostałe mleko oraz bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry, dodajemy do rondla i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do momentu, aż mięso będzie miękkie)
  • Pieczarki kroimy w cienkie plasterki
  • Do rondla dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i pędy bambusa, pieczarki oraz połowę zieleniny i całość gotujemy przez ok. 5 minut
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Wołowinę możesz podać z makaronem lub ryżem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (250 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (75 g)
  • Bambus – pędy (70 g)
  • Pieczarka (świeża) (70 g)
  • Bulion mięsny (25 ml)
  • Pasta curry czerwona (20 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Wątróbka duszona

Cebulę podduszamy na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około 10 minut. Następnie dodajemy uduszoną wcześniej…

WIĘCEJ >

Ciasteczka dyniowe

Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę,…

WIĘCEJ >

Schab w sojowej marynacie

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla Dodajemy ocet, sos sojowy, cukier, miód oraz przyprawy (pieprz) i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki…

WIĘCEJ >