Wołowina curry po tajsku
Wołowina curry po tajsku
Przygotowanie
- Do rondla wlewamy 1/8 ilości mleka i zagotowujemy
- Dodajemy pastę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy cukier oraz sos sojowy i gotujemy przez ok. 1 minutę
- Wlewamy pozostałe mleko oraz bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry, dodajemy do rondla i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do momentu, aż mięso będzie miękkie)
- Pieczarki kroimy w cienkie plasterki
- Do rondla dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i pędy bambusa, pieczarki oraz połowę zieleniny i całość gotujemy przez ok. 5 minut
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Wołowinę możesz podać z makaronem lub ryżem.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (250 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (75 g)
- Bambus – pędy (70 g)
- Pieczarka (świeża) (70 g)
- Bulion mięsny (25 ml)
- Pasta curry czerwona (20 g)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Sos sojowy (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.