fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina po burgundzku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfd221b17-8871-484f-b4cb-9bb2c686dbfd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wołowina po burgundzku

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki
  • Następnie mięso posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) i mąką
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (2/3 ilości)
  • Wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej strony przez kilka minut (w razie potrzeby smażymy mięso partiami)
  • Marchewki obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy na patelnię
  • Na patelnię dodajemy przyprawy (liść laurowy), dolewamy wino i bulion, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. na małym ogniu
  • Szalotki obieramy
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy szalotki z pieczarkami i podsmażamy przez ok. 3-5 minut, a następnie przenosimy do miski
  • Na tą samą patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Na patelnię z mięsem dodajemy szalotki z pieczarkami i boczek, mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 30 minut
  • Z gotowej potrawy usuwamy przyprawy (liść laurowy) i posypujemy posiekaną, świeżą zieleniną
  • Danie możemy podawać z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub klusek

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z wołowiną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (800 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (300 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Wino czerwone wytrawne (250 ml)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Filet z indyka w stylu tex-mex

Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i mieszamy Na talerzu układamy mięso i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-12 minut, co…

WIĘCEJ >

Zapiekanka wiejska z wołowiną

Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Na patelnię kładziemy mięso, wrzucamy cebulę z marchewką i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Pizza margherita

Do miski wsypujemy mąki, cukier, drożdże oraz przyprawy (sól) i mieszamy Dolewamy wodę oraz tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę Blat podsypujemy mąkę i ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne…

WIĘCEJ >

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >