fbpx
logo
Szukaj
open close

Kociołek z wołowiną i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8a90c880-612d-491a-a943-c0293f0ec926
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kociołek z wołowiną i warzywami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy na pół
  • Marchew obieramy i kroimy na kawałki
  • Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Seler kroimy na kawałki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso kroimy w kostkę, a następnie obtaczamy w mące
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy połowę mięsa i smażymy przez ok. 7-8 minut (aż mięso będzie miało brązowy kolor)
  • Następnie przenosimy mięso łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, a na patelnię wlewamy drugą połowę tłuszczu
  • Z drugą połową mięsa postępujemy tak samo jak z pierwszą
  • Na patelnię wlewamy bulion, zagotowujemy i ściągamy patelnię z kuchenki
  • Następnie dodajemy ocet oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Powstałym sosem polewamy mięso
  • Do naczynia żaroodpornego dodajemy warzywa, zieleninę i przyprawy (liście laurowe), całość dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kociołków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (750 ml)
  • Wołowina łopatka (700 g)
  • Ziemniak (450 g)
  • Marchew (450 g)
  • Cebula (300 g)
  • Seler naciowy (100 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >

Zupa z dorsza z morskim spaghetti

Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy,…

WIĘCEJ >

Dyniowe musli

Zagotowujemy dynię z mlekiem kokosowym i daktylami. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon i trzymamy jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

WIĘCEJ >

Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…

WIĘCEJ >