Kociołek z wołowiną i warzywami
Kociołek z wołowiną i warzywami
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy na pół
- Marchew obieramy i kroimy na kawałki
- Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
- Seler kroimy na kawałki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Mięso kroimy w kostkę, a następnie obtaczamy w mące
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy połowę mięsa i smażymy przez ok. 7-8 minut (aż mięso będzie miało brązowy kolor)
- Następnie przenosimy mięso łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, a na patelnię wlewamy drugą połowę tłuszczu
- Z drugą połową mięsa postępujemy tak samo jak z pierwszą
- Na patelnię wlewamy bulion, zagotowujemy i ściągamy patelnię z kuchenki
- Następnie dodajemy ocet oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Powstałym sosem polewamy mięso
- Do naczynia żaroodpornego dodajemy warzywa, zieleninę i przyprawy (liście laurowe), całość dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kociołków.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (750 ml)
- Wołowina łopatka (700 g)
- Ziemniak (450 g)
- Marchew (450 g)
- Cebula (300 g)
- Seler naciowy (100 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałata z truskawkami i camembertem
Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…
WIĘCEJ >Zupa z dorsza z morskim spaghetti
Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy,…
WIĘCEJ >Dyniowe musli
Zagotowujemy dynię z mlekiem kokosowym i daktylami. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon i trzymamy jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.
WIĘCEJ >Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…
WIĘCEJ >