fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina w sosie musztardowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4cfa3061-440e-46a8-ab88-22189d21e75a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina w sosie musztardowym

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Do miski wlewamy tłuszcz (2/5 ilości oliwy), dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mięso nacieramy z każdej strony marynatą, kładziemy na papier i odkładamy na ok. 1 godz.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po ok. 10 minutach obracamy mięso na drugą stronę
  • Do miski wlewamy żółtka, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz (olej i pozostałą oliwę), dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy małym strumykiem do miski z żółtkami, cały czas mieszając
  • Mięso kroimy w plastry, układamy na talerzach i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Wołowinę możesz opcjonalnie posypać kaparami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (750 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (100 ml)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona łopatka z pak choi

Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim pokrojone w kostkę mięso i kapustę przez około 2 minuty. Dodajemy kolendrę i szczyptę soli. Ustawiamy piekarnik na 180 st. C. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego…

WIĘCEJ >

Jeże morelowo – czekoladowe

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy miód Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając Gdy czekolada się rozpuści i wszystko razem połączy, wyłączamy palnik Czekolada NIE MOŻE się zagotować,…

WIĘCEJ >

Żelki borówkowe

Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….

WIĘCEJ >

Portobello z serem i papryką

Pieczarki dokładnie oczyszczamy, obieramy ze skóry i odcinamy nóżki Nóżki drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli Do wrzącej wody wkładamy kapelusze i gotujemy przez ok. 1 minutę,…

WIĘCEJ >