Wołowina w sosie musztardowym
Wołowina w sosie musztardowym
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Do miski wlewamy tłuszcz (2/5 ilości oliwy), dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Mięso nacieramy z każdej strony marynatą, kładziemy na papier i odkładamy na ok. 1 godz.
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
- Rozgrzewamy patelnię
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Po ok. 10 minutach obracamy mięso na drugą stronę
- Do miski wlewamy żółtka, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz (olej i pozostałą oliwę), dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy małym strumykiem do miski z żółtkami, cały czas mieszając
- Mięso kroimy w plastry, układamy na talerzach i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Wołowinę możesz opcjonalnie posypać kaparami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (750 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (100 ml)
- Jajo żółtko (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Musztarda (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Duszona wołowina z imbirem
Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski Dolewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 30 minut Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy…
WIĘCEJ >Curry z wołowiną i dynią
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy Mięso kroimy w cienkie paski Orzechy drobno siekamy (zostawiamy odrobinę w całości do dekoracji) Na patelnię wlewamy połowę…
WIĘCEJ >Gotowana wołowina z warzywami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół Ziemniaki obieramy i kroimy na pół Do garnka wlewamy bulion i wino, dodajemy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i…
WIĘCEJ >Aromatyczna wołowina po azjatycku
Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy na pół Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej…
WIĘCEJ >