fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina w sosie musztardowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-310
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina w sosie musztardowym

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Do miski wlewamy tłuszcz (2/5 ilości oliwy), dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mięso nacieramy z każdej strony marynatą, kładziemy na papier i odkładamy na ok. 1 godz.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po ok. 10 minutach obracamy mięso na drugą stronę
  • Do miski wlewamy żółtka, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz (olej i pozostałą oliwę), dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy małym strumykiem do miski z żółtkami, cały czas mieszając
  • Mięso kroimy w plastry, układamy na talerzach i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (750 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (100 ml)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Camembert na ciepło z sałatką

Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w paski Na talerzu rozkładamy sałaty, układamy pozostałe warzywa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z chrupiącymi nachos

Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę i pomidory kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z papryką i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy przyprawy (chili) i mieszamy Dodajemy mięso i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Wołowina z patelni w sosie hoisin

Do miski wlewamy sos sojowy oraz 1/3 ilości tłuszczu i dokładnie mieszamy Mięso kroimy w cienkie plastry, dodajemy do miski i ponownie dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy miskę na ok. 30 minut Co ok. 10…

WIĘCEJ >

Pikantne skrzydełka kurczaka

Ze skrzydełek odcinamy końcówki i wyrzucamy Następnie przecinamy mięso w środkowym stawie, tak aby otrzymać po dwa mniejsze kawałki (w tym jeden wyglądający podobnie do udka) Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin, ocet i…

WIĘCEJ >