fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina z patelni w sosie hoisin

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-316
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z patelni w sosie hoisin

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy sos sojowy oraz 1/3 ilości tłuszczu i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w cienkie plastry, dodajemy do miski i ponownie dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy miskę na ok. 30 minut
  • Co ok. 10 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Cebulę kroimy w cienkie plastry
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w słupki
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 4 minuty, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę oraz czosnek z imbirem i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy paprykę i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pędy bambusa i podsmażamy jeszcze przez ok. 4 minuty
  • Dodajemy z powrotem mięso i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy sos hoisin, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 1-2 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Bambus – pędy (225 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos hoisin (30 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Orzechowe purée z ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż będzie dało się wbić w ziemniaki nóż) Orzechy drobno siekamy Ziemniaki odcedzamy i wrzucamy z powrotem do…

WIĘCEJ >

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej…

WIĘCEJ >

Kurczak z makaronem i kapustą

Mięso oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy…

WIĘCEJ >

Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą

Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce…

WIĘCEJ >