Wyśmienite burgery wołowe
Wyśmienite burgery wołowe
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z czosnkiem
- Do miski dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Każdy kawałek mięsa kroimy na pół, a następnie każdą połówkę wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 2 mm
- Następnie wkładamy mięso do miski z tłuszczem i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był dokładnie pokryty tłuszczem
- Miskę przykrywamy folią i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki
- Rozgrzewamy patelnie grillową
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia)
- Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 3-4 minuty
- Pomidory kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Bułki kroimy na pół
- Do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy, a następnie smarujemy mieszanką bułki
- Na połówkach bułek układamy sałatę, mięso, pomidory oraz cebulę i przykrywamy drugimi połówkami bułek
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burgerów.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (340 g)
- Pomidor (340 g)
- Bułka pszenna (320 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Sałata karbowana (100 g)
- Majonez (50 g)
- Jogurt naturalny (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym
Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera. Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy. Sałatę drzemy w palcach. Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie….
WIĘCEJ >Burger wieprzowy z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Burger z dzika z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Burger z sarny z sałatą i warzywami
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony Odkładamy na 2 minuty mięso na…
WIĘCEJ >