fbpx
logo
Szukaj
open close

Wyśmienite burgery wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf7066ea3-9039-4df6-b2e0-035959117c6b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wyśmienite burgery wołowe

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z czosnkiem
  • Do miski dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Każdy kawałek mięsa kroimy na pół, a następnie każdą połówkę wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 2 mm
  • Następnie wkładamy mięso do miski z tłuszczem i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był dokładnie pokryty tłuszczem
  • Miskę przykrywamy folią i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki
  • Rozgrzewamy patelnie grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia)
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 3-4 minuty
  • Pomidory kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Bułki kroimy na pół
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy, a następnie smarujemy mieszanką bułki
  • Na połówkach bułek układamy sałatę, mięso, pomidory oraz cebulę i przykrywamy drugimi połówkami bułek

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burgerów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (340 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Bułka pszenna (320 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Sałata karbowana (100 g)
  • Majonez (50 g)
  • Jogurt naturalny (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wiejski kociołek z boczkiem

Boczek kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm x 2 cm i przenosimy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy oraz tłuszcz, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)…

WIĘCEJ >

Serdeczne kanapki

Brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty Z kromek wycinamy serduszka Połowę kromek smarujemy serem, a drugą połowę tłuszczem Brokuł rozdrabniamy na kawałki Seler kroimy w półksiężyce Kiwi obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka w pomidorach z cukinią

Mięso umyj i pokrój w kostkę. Cukinię obierz i pokrój w grube talarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij. Podsmaż w garnku mięso, dodaj cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, cukinię i przyprawy. Duś do…

WIĘCEJ >

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

Pasta z awokado Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydłubujemy miąższ Widelcem ugniatamy miąższ z awokado, tak aby powstała gęsta masa Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę) Pieczony batat z…

WIĘCEJ >