Wyśmienity kurczak z mango
Wyśmienity kurczak z mango
Przygotowanie
- Mango obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Dodajemy pastę i dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Mięso kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając
- Dolewamy mleko, dodajemy mango z pastą i mieszamy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut
- Mięso z mango nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
To danie możesz podawać z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Mango (240 g)
- Cebula (105 g)
- Pasta curry czerwona (42 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone warzywa 2
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut
WIĘCEJ >Kasza gryczana, orzechy, warzywa
Kasze gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Awokado obieramy i kroimy w paski Ogórka obieramy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu jak na załączonym obrazku, awokado…
WIĘCEJ >Sałatka z makaronem ryżowym
Do garnka wkładamy masło orzechowe, dolewamy mleko, sok z cytryny i sos sojowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 10 minut (na średnim ogniu), co jakiś czas mieszając Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do…
WIĘCEJ >Szaszłyki z szynki i ananasa
Szynkę kroimy w kostkę, ananasa na 2-3 cm kawałki i nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków W rondelku rozpuszczamy miód i mieszamy z musztardą, imbirem, solą i pieprzem Wersja na zimno: polewamy sosem szaszłyki Wersja…
WIĘCEJ >