fbpx
logo
Szukaj
open close

Zajączek z ziemniaczków z kotlecikiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c30a72021-b00b-4e1d-b307-6de5f437178b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zajączek z ziemniaczków z kotlecikiem

Przygotowanie

  • Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Następnie z masy mięsnej formujemy okrągłego kotleta
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotleta i smażymy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż nie będzie surowy i zmieni kolor na brązowy)
  • Oliwkę kroimy w plastry
  • Pomidorka kroimy na pół
  • Z papryki wycinamy kawałki na kształt uśmiechu i kokardki
  • Ziemniaka odcedzamy, ugniatamy na jednolitą konsystencję, nakładamy na talerz i formujemy okrąg
  • Kotleta ściągamy z patelni, kroimy na pół i przenosimy na talerz
  • Ziemniaki dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt zajączka, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (75 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (50 g)
  • Pomidor koktajlowy (10 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Papryka czerwona (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Koper (świeży) (1 g)
  • Oliwki czarne (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kanapki dziecięce – lisek i rybka z owocami

Lisek Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek) Wszystkie…

WIĘCEJ >

Dziecięce gofry

W garnku rozpuszczamy tłuszcz Do miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę oraz rozpuszczony tłuszcz i mieszamy Konsystencja ciasta powinna być trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki Masę wylewamy do rozgrzanej…

WIĘCEJ >

Bułka dziecięca – myszka

Bułkę kroimy na pół i obie połówki smarujemy tłuszczem W górnej połówce robimy dwie małe dziurki, tak aby wsadzić w nie szynkę Z szynki wykrajamy kółka i wkładamy w otwory w bułce Z oliwki czarnej…

WIĘCEJ >

Owsianka dziecięca – sówka z owocami i orzechami

Płatki gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do momentu wchłonięcia całej wody) Następnie dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy do momentu, aż się wszystko dokładnie rozpuści Banana obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >