fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zajączek z ziemniaczków z kotlecikiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c30a72021-b00b-4e1d-b307-6de5f437178b
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zajączek z ziemniaczków z kotlecikiem

Przygotowanie

  • Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Następnie z masy mięsnej formujemy okrągłego kotleta
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotleta i smażymy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż nie będzie surowy i zmieni kolor na brązowy)
  • Oliwkę kroimy w plastry
  • Pomidorka kroimy na pół
  • Z papryki wycinamy kawałki na kształt uśmiechu i kokardki
  • Ziemniaka odcedzamy, ugniatamy na jednolitą konsystencję, nakładamy na talerz i formujemy okrąg
  • Kotleta ściągamy z patelni, kroimy na pół i przenosimy na talerz
  • Ziemniaki dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt zajączka, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (75 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (50 g)
  • Pomidor koktajlowy (10 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Papryka czerwona (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Koper (świeży) (1 g)
  • Oliwki czarne (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu

Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki Następnie każdy kawałek mięsa przyprawiamy z każdej strony Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w większą kostkę Cebulę obieramy i kroimy w większą…

WIĘCEJ >

Marokański gulasz

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu…

WIĘCEJ >

Jaglanka z mlekiem kokosowym

kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, można posypać ulubionymi dodatkami

WIĘCEJ >

Ziemniaki z ziołami i papryką

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki Chili drobno siekamy Papryki kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami (kurkumą i kminem) i mieszamy, tak aby ziemniaki równomiernie pokryły się…

WIĘCEJ >