fbpx
logo
Szukaj
open close

Zajączek z ziemniaczków z kotlecikiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c30a72021-b00b-4e1d-b307-6de5f437178b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zajączek z ziemniaczków z kotlecikiem

Przygotowanie

  • Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Następnie z masy mięsnej formujemy okrągłego kotleta
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotleta i smażymy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż nie będzie surowy i zmieni kolor na brązowy)
  • Oliwkę kroimy w plastry
  • Pomidorka kroimy na pół
  • Z papryki wycinamy kawałki na kształt uśmiechu i kokardki
  • Ziemniaka odcedzamy, ugniatamy na jednolitą konsystencję, nakładamy na talerz i formujemy okrąg
  • Kotleta ściągamy z patelni, kroimy na pół i przenosimy na talerz
  • Ziemniaki dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt zajączka, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (75 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (50 g)
  • Pomidor koktajlowy (10 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Papryka czerwona (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Koper (świeży) (1 g)
  • Oliwki czarne (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach

Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy) Gruszkę wkładamy do garnka Dodajemy goździk i cynamon Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować Gotujemy…

WIĘCEJ >

Kasza jęczmienna

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej odzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy

WIĘCEJ >

Pikantne łódeczki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki Chili drobno siekamy W garnku zagotowujemy wodę Na wrzątek wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy ziemniaki na ok. 5 minut Przygotowujemy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym Ziemniaki…

WIĘCEJ >

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…

WIĘCEJ >