fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka jagnięca z purée

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7dc22fe4-3903-4b87-bdc9-7ed3a6fa93ed
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka jagnięca z purée

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Por kroimy w plasterki (tylko białą część)
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej smażyć partiami)
  • Usmażone mięso przenosimy do miski i odstawiamy
  • Na patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz por i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dolewamy wino i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 4-5 minut
  • Zawartość patelni przenosimy do rondla, dodajemy mięso, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 50 minut
  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do kokilek, na wierzch nakładamy ziemniaki i wkładamy kokilki do piekarnika na ok. 30 minut (jeśli nie mamy kokilek, możemy użyć naczynia żaroodpornego)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina łopatka (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ziemniak (300 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Por (140 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa pieczarkowa z estragonem

W garnku zagotowujemy bulion Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w słupki Do wrzącego bulionu dodajemy ziemniaki, marchew oraz estragon i gotujemy przez ok. 10 minut W tym czasie grzyby dokładnie…

WIĘCEJ >

Sałatka na ostro

Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno. W misce mieszamy rukolę z warzywami. Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z…

WIĘCEJ >

Krem śliwkowy z cynamonem

Śliwki kroimy w kostkę, przenosimy do miski, zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy na ok. 20 minut Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki do osobnej miski i skrapiamy…

WIĘCEJ >

Eskalopki piccata z kurczaka

Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze kawałki Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Mięso…

WIĘCEJ >