fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka jagnięca z purée

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7dc22fe4-3903-4b87-bdc9-7ed3a6fa93ed
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka jagnięca z purée

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Por kroimy w plasterki (tylko białą część)
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej smażyć partiami)
  • Usmażone mięso przenosimy do miski i odstawiamy
  • Na patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz por i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dolewamy wino i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 4-5 minut
  • Zawartość patelni przenosimy do rondla, dodajemy mięso, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 50 minut
  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do kokilek, na wierzch nakładamy ziemniaki i wkładamy kokilki do piekarnika na ok. 30 minut (jeśli nie mamy kokilek, możemy użyć naczynia żaroodpornego)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina łopatka (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ziemniak (300 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Por (140 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Shake gruszkowo – imbirowy z wodą kokosową

Gruszkę obrać, przekroić i usunąć gniazdo nasienne Pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera Imbir obrać, posiekać i dodać do blendera Dolać mleko kokosowe Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…

WIĘCEJ >

Ryżanka z musem malinowym

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Maliny blendujemy na jednolity mus Ryżankę przenosimy do miski i polewamy musem

WIĘCEJ >