fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka jagnięca z purée

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7dc22fe4-3903-4b87-bdc9-7ed3a6fa93ed
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka jagnięca z purée

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Por kroimy w plasterki (tylko białą część)
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej smażyć partiami)
  • Usmażone mięso przenosimy do miski i odstawiamy
  • Na patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz por i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dolewamy wino i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 4-5 minut
  • Zawartość patelni przenosimy do rondla, dodajemy mięso, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 50 minut
  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do kokilek, na wierzch nakładamy ziemniaki i wkładamy kokilki do piekarnika na ok. 30 minut (jeśli nie mamy kokilek, możemy użyć naczynia żaroodpornego)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina łopatka (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ziemniak (300 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Por (140 g)
  • Mąka pszenna (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dziecięcy pancake – miś

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami i syropem klonowym) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Banana obieramy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z selera i pietruszki z oliwą

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz (olej rzepakowy) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dolewamy bulion i gotujemy przez ok….

WIĘCEJ >

Buraki pieczone z miodem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Buraki dokładnie szorujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym Do naczynia dolewamy wodę, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1-1,5 godz. (pieczemy do miękkości) Następnie wyciągamy…

WIĘCEJ >

Drobiowe kotleciki z buraczkami

Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Mięso mielimy na standardowym sitku maszynki do miski Dodajemy przecier z przyprawami i dokładnie mieszamy Z…

WIĘCEJ >