Zapiekanka jagnięca z purée
Zapiekanka jagnięca z purée
Przygotowanie
- Boczek kroimy w drobną kostkę
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Por kroimy w plasterki (tylko białą część)
- Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej smażyć partiami)
- Usmażone mięso przenosimy do miski i odstawiamy
- Na patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek oraz por i smażymy przez ok. 4-5 minut
- Dolewamy wino i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 4-5 minut
- Zawartość patelni przenosimy do rondla, dodajemy mięso, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 50 minut
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Następnie ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Zawartość patelni przenosimy do kokilek, na wierzch nakładamy ziemniaki i wkładamy kokilki do piekarnika na ok. 30 minut (jeśli nie mamy kokilek, możemy użyć naczynia żaroodpornego)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina łopatka (500 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Ziemniak (300 g)
- Wino czerwone wytrawne (200 ml)
- Por (140 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem
Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 5-7 minut z każdej strony Cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >Serowa zapiekanka z bakłażanem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami Następnie plastry bakłażanów układamy na metalowy grill w piekarniku i pieczemy przez ok. 10…
WIĘCEJ >Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, tak…
WIĘCEJ >Francuska zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę i anchois drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, anchois i zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut Następnie…
WIĘCEJ >