fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka serowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd35b6dda-8acb-4dd7-8e1a-cd928113209b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka serowa

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
  • W między czasie ściągamy z patelni nadmiar tłuszczu
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • Na patelnię dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Pomidora kroimy w drobną kostkę i przenosimy do osobnej miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z pomidorem
  • Do miski z pomidorem dodajemy 2/3 ilości sera, śmietankę oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso zalewamy mieszanką i posypujemy pozostałym serem
  • Zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (450 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Ser żółty (120 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (120 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól morska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Polędwica wołowa w bekonie

Każdy stek powinien ważyć ok. 115 g Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) Brzegi każdego steku owijamy plastrami bekonu i spinamy wykałaczkami Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Guacamole z ogórkowymi kanapkami

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i blendujemy, a następnie przenosimy do miski Paprykę kroimy w drobną kostkę i…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – rybna

Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…

WIĘCEJ >