Zapiekanka serowa
Zapiekanka serowa
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
- W między czasie ściągamy z patelni nadmiar tłuszczu
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- Na patelnię dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Pomidora kroimy w drobną kostkę i przenosimy do osobnej miski
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z pomidorem
- Do miski z pomidorem dodajemy 2/3 ilości sera, śmietankę oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Mięso zalewamy mieszanką i posypujemy pozostałym serem
- Zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (450 g)
- Pomidor (170 g)
- Ser żółty (120 g)
- Śmietanka kremówka 30% (120 ml)
- Cebula (105 g)
- Czosnek (5 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Sól morska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach
Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…
WIĘCEJ >Twarożek z pestek dyni
Pestki dyni wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 8 godz. Po tym czasie pestki dyni odcedzamy i przenosimy do osobnej miski Dodajemy pozostałe składniki (poza cykorią) i blendujemy przez ok. 3-4…
WIĘCEJ >Gulasz z dyni
Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Por…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem
Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię…
WIĘCEJ >