fbpx
logo
Szukaj
open close

Meksykańska zapiekanka z fasolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0a45c66b-7e96-43ae-8b50-bdc62648b3ba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Meksykańska zapiekanka z fasolą

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę, cebulę oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż zaczną mięknąć)
  • Dodajemy przyprawy (kmin i pieprz kajeński) i podsmażamy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy fasolę i pomidory, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję, a fasola będzie miękka)
  • Rozgrzewamy piekarnik do wysokiej temp.
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zawartość rondla przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy z wierzchu serem i zapiekamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż na serze pojawią się bąbelki i nabierze on złotego koloru)
  • Zapiekankę podajemy z chipsami kukurydzianymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Fasola czerwona z puszki (400 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Woda (125 ml)
  • Chipsy kukurydziane (bio) (120 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jajka w majonezie z warzywami

Ugotowane wcześniej jajka kroimy na pół, układamy na talerzu, doprawiamy solą i pieprzem Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę Mieszamy oliwę z majonezem Wszystkie składniki układamy w dowolny sposób

WIĘCEJ >

Aromatyczne owoce z kruszonką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki Wszystkie owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy sok z cytryny, połowę tłuszczu oraz połowę cukru i podgrzewamy…

WIĘCEJ >

Indyk w miodzie i musztardzie

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy papier tłuszczem Mięso kroimy na nieduże kawałki Do miski wlewamy sok z cytryny,…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >