fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Meksykańska zapiekanka z fasolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0a45c66b-7e96-43ae-8b50-bdc62648b3ba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Meksykańska zapiekanka z fasolą

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę, cebulę oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż zaczną mięknąć)
  • Dodajemy przyprawy (kmin i pieprz kajeński) i podsmażamy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy fasolę i pomidory, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję, a fasola będzie miękka)
  • Rozgrzewamy piekarnik do wysokiej temp.
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zawartość rondla przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy z wierzchu serem i zapiekamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż na serze pojawią się bąbelki i nabierze on złotego koloru)
  • Zapiekankę podajemy z chipsami kukurydzianymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Fasola czerwona z puszki (400 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Woda (125 ml)
  • Chipsy kukurydziane (bio) (120 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukiniowo – bazyliowy omlet

Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem. Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Owsianka z winogronami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Kulki…

WIĘCEJ >

Angielska pieczeń wołowa

Marchewki z pasternakami obieramy i kroimy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/4 ilości masła i oliwę) Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając Następnie przenosimy mięso na talerz Na…

WIĘCEJ >

Ryba po marokańsku

Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, paprykę słodką i chili) oraz mąkę i mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Rybę obtaczamy w mące z przyprawami z obu stron,…

WIĘCEJ >