Meksykańska zapiekanka z fasolą
Meksykańska zapiekanka z fasolą
Przygotowanie
- Paprykę kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy paprykę, cebulę oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż zaczną mięknąć)
- Dodajemy przyprawy (kmin i pieprz kajeński) i podsmażamy jeszcze przez ok. 1 minutę
- Dodajemy fasolę i pomidory, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję, a fasola będzie miękka)
- Rozgrzewamy piekarnik do wysokiej temp.
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zawartość rondla przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy z wierzchu serem i zapiekamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż na serze pojawią się bąbelki i nabierze on złotego koloru)
- Zapiekankę podajemy z chipsami kukurydzianymi
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Fasola czerwona z puszki (400 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Woda (125 ml)
- Chipsy kukurydziane (bio) (120 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Papryka czerwona (100 g)
- Ser żółty (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami
Sarninę oczyścić z błon i powięzi Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa Posolić, popieprzyć Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cukinię kroimy w plastry Cebulę…
WIĘCEJ >Jarski rosół z jajecznymi kluskami
Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej. Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie…
WIĘCEJ >Jabłkowe szczęki
Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.
WIĘCEJ >Tofu z chilli i orzeszkami
Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”. Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty…
WIĘCEJ >