fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka warzywna z koprem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdeab8e49-b59f-4822-bf58-2a4ec4d3e854
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka warzywna z koprem

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Wszystkie warzywa (poza czosnkiem) obieramy i kroimy w plasterki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski z zieleniną wlewamy mleko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • W naczyniu żaroodpornym układamy plastry buraka i smarujemy mlekiem z koperkiem
  • Następnie na burakach układamy bataty i smarujemy mlekiem z koperkiem
  • Tak samo postępujemy z koprem, pasternakiem i marchewką
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy z piekarnika naczynie żaroodporne, ściągamy folię i posypujemy zapiekankę serem
  • Temp. piekarnika zwiększamy do 220 st. C
  • Zapiekankę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Zapiekankę możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. szczypiorkiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Fenkuł (koper włoski) (350 g)
  • Batat (230 g)
  • Pasternak (170 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Burak (105 g)
  • Mleko kokosowe (45 ml)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Koper (świeży) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frittata z żeberkami wieprzowymi

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić…

WIĘCEJ >

Komosanka z pestkami dyni i jagodami Goji

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami dyni oraz jagodami Goji

WIĘCEJ >

Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem

Boczek kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min Dodajemy pokrojony boczek Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 5 min…

WIĘCEJ >

Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami

Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami

WIĘCEJ >