fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka warzywna z koprem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-126
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka warzywna z koprem

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Wszystkie warzywa (poza czosnkiem) obieramy i kroimy w plasterki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski z zieleniną wlewamy mleko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • W naczyniu żaroodpornym układamy plastry buraka i smarujemy mlekiem z koperkiem
  • Następnie na burakach układamy bataty i smarujemy mlekiem z koperkiem
  • Tak samo postępujemy z koprem, pasternakiem i marchewką
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy z piekarnika naczynie żaroodporne, ściągamy folię i posypujemy zapiekankę serem
  • Temp. piekarnika zwiększamy do 220 st. C
  • Zapiekankę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Fenkuł (koper włoski) (350 g)
  • Batat (230 g)
  • Pasternak (170 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Burak (105 g)
  • Mleko krowie (45 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Koper (świeży) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i truskawkami

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce

WIĘCEJ >

Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru

Banana ugniatamy widelcem na papkę, a jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do połączenia się w jednolitą masę. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – lisek

Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek) Wszystkie składniki…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >