fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z bakłażanów i groszku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5304f7d3-a3c0-46e8-897a-7147a744084f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka z bakłażanów i groszku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Rozgrzewamy grill
  • Bakłażany kroimy w cienkie plastry i smarujemy tłuszczem
  • Następnie plastry bakłażanów układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Zgrillowane plastry bakłażanów przenosimy na talerz
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przecier, groszek oraz mięte, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
  • W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażanów, nakładamy sos, posypujemy parmezanem i układamy następną warstwę bakłażana (układamy do wyczerpania składników), a na wierzch kładziemy plastry mozzarelli
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (500 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Mięta suszona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczone pomidory

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem Pomidory kroimy na pół i wkładamy do naczynia żaroodporne przeciętą stroną do góry Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i kładziemy na pomidory Zieleninę…

WIĘCEJ >

Wieprzowina z ananasową salsą

Mięso kroimy w plastry (na 1 porcję 1 plaster) Każdy plaster mięsa wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 1 cm Następnie wkładamy mięso do lodówki Ananasa kroimy na…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.

WIĘCEJ >

Smoothie z „mlekiem bananowym”

Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem

WIĘCEJ >