fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z bakłażanów i groszku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5304f7d3-a3c0-46e8-897a-7147a744084f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z bakłażanów i groszku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Rozgrzewamy grill
  • Bakłażany kroimy w cienkie plastry i smarujemy tłuszczem
  • Następnie plastry bakłażanów układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Zgrillowane plastry bakłażanów przenosimy na talerz
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przecier, groszek oraz mięte, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
  • W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażanów, nakładamy sos, posypujemy parmezanem i układamy następną warstwę bakłażana (układamy do wyczerpania składników), a na wierzch kładziemy plastry mozzarelli
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (500 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Mięta suszona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Faszerowane patisony

Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy) Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z patisonów odcinamy górną…

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Komosanka z nasionami

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całej wody W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy komosę, przyprawy oraz siemię lniane i gotujemy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając Jaja wybijamy do blendera i…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert z rukolą i szynką parmeńską

Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (masło) Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie pomidorki kroimy na pół Na talerzu układamy rukolę, szynkę oraz pomidorki, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…

WIĘCEJ >