fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z bakłażanów i groszku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-54
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z bakłażanów i groszku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Rozgrzewamy grill
  • Bakłażany kroimy w cienkie plastry i smarujemy tłuszczem
  • Następnie plastry bakłażanów układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Zgrillowane plastry bakłażanów przenosimy na talerz
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przecier, groszek oraz mięte, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
  • W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażanów, nakładamy sos, posypujemy parmezanem i układamy następną warstwę bakłażana (układamy do wyczerpania składników), a na wierzch kładziemy plastry mozzarelli
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (500 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Mięta suszona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki z chleba gryczanego z ogórkiem i sałatą

Chleb smarujemy masłem Na kromki kładziemy sałatę Ogórki kroimy w plasterki i układamy na kanapkach

WIĘCEJ >

Pieczony kalafior

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Kalafior odcedzamy i przenosimy do miski…

WIĘCEJ >

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Rosół z kawałkiem mięsa i szczypiorkiem

Mięso dokładnie oczyszczamy W garnku zagotowujemy rosół Dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 12-15 minut (do momentu, aż mięso przestanie być surowe) Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do rosołu

WIĘCEJ >