fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z bakłażanów i groszku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5304f7d3-a3c0-46e8-897a-7147a744084f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka z bakłażanów i groszku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Rozgrzewamy grill
  • Bakłażany kroimy w cienkie plastry i smarujemy tłuszczem
  • Następnie plastry bakłażanów układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Zgrillowane plastry bakłażanów przenosimy na talerz
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przecier, groszek oraz mięte, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
  • W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażanów, nakładamy sos, posypujemy parmezanem i układamy następną warstwę bakłażana (układamy do wyczerpania składników), a na wierzch kładziemy plastry mozzarelli
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (500 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Mięta suszona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Serowa zapiekanka z bakłażanem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, smarujemy tłuszczem i posypujemy (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka komosowo-szpinakowa

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy (…)

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę (…)

WIĘCEJ >