Zapiekanka z bakłażanów i groszku
Zapiekanka z bakłażanów i groszku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Rozgrzewamy grill
- Bakłażany kroimy w cienkie plastry i smarujemy tłuszczem
- Następnie plastry bakłażanów układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Zgrillowane plastry bakłażanów przenosimy na talerz
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy przecier, groszek oraz mięte, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
- W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażanów, nakładamy sos, posypujemy parmezanem i układamy następną warstwę bakłażana (układamy do wyczerpania składników), a na wierzch kładziemy plastry mozzarelli
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (500 g)
- Przecier pomidorowy (400 g)
- Cebula (105 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (5 g)
- Mięta suszona (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Faszerowane patisony
Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy) Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z patisonów odcinamy górną…
WIĘCEJ >Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…
WIĘCEJ >Komosanka z nasionami
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całej wody W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy komosę, przyprawy oraz siemię lniane i gotujemy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając Jaja wybijamy do blendera i…
WIĘCEJ >Grillowany camembert z rukolą i szynką parmeńską
Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (masło) Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie pomidorki kroimy na pół Na talerzu układamy rukolę, szynkę oraz pomidorki, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…
WIĘCEJ >