Zapiekanka z batatów z orzechami

Zapiekanka z batatów z orzechami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy maślankę, cukier oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i dokładnie mieszamy
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę batatów, polewamy mieszanką jajeczną, układamy następną warstwę zimniaków i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania wszystkich składników
- Orzechy grubo siekamy i posypujemy nimi zapiekankę
- Zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch zapiekanki zrobi się złoty)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Batat (700 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Maślanka (100 g)
- Orzech pekan (100 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.