fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z batatów z orzechami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-123
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z batatów z orzechami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy maślankę, cukier oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i dokładnie mieszamy
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę batatów, polewamy mieszanką jajeczną, układamy następną warstwę zimniaków i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania wszystkich składników
  • Orzechy grubo siekamy i posypujemy nimi zapiekankę
  • Zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch zapiekanki zrobi się złoty)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (700 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Maślanka (100 g)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Musli z truskawkami

Zieleninę siekamy Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki Wszystkie składniki razem mieszamy

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowo-daktylowa

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…

WIĘCEJ >

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu. Pieczemy do miękkości – ok. 40…

WIĘCEJ >