fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z batatów z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7cec47d1-6e4c-45fd-bd98-bf9f3fb35a2f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka z batatów z orzechami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy maślankę, cukier oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i dokładnie mieszamy
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę batatów, polewamy mieszanką jajeczną, układamy następną warstwę zimniaków i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania wszystkich składników
  • Orzechy grubo siekamy i posypujemy nimi zapiekankę
  • Zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch zapiekanki zrobi się złoty)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (700 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Maślanka (100 g)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Serowa zapiekanka z bakłażanem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, smarujemy tłuszczem i posypujemy (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Szpinakowa zapiekanka w sosem mornay

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu (na dużym ogniu) Gdy tłuszcz się całkowicie (…)

WIĘCEJ >

Francuska zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę i anchois drobno siekamy Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem Ziemniaki z cebulą obieramy i kroimy w cienkie (…)

WIĘCEJ >