fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z batatów z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7cec47d1-6e4c-45fd-bd98-bf9f3fb35a2f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z batatów z orzechami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy maślankę, cukier oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i dokładnie mieszamy
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę batatów, polewamy mieszanką jajeczną, układamy następną warstwę zimniaków i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania wszystkich składników
  • Orzechy grubo siekamy i posypujemy nimi zapiekankę
  • Zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch zapiekanki zrobi się złoty)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (700 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Maślanka (100 g)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z pora z natką pietruszki

Pory dokładnie oczyszczamy, usuwamy liście i kroimy białe części w krążki Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej) Wrzucamy pory i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z topinamburem

Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem Pod…

WIĘCEJ >

Burger z sarny z sałatą i warzywami

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony Odkładamy na 2 minuty mięso na…

WIĘCEJ >