Zapiekanka z kaszy gryczanej
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w plastry
- Cukinię kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 3 min
- Dodajemy pieczarki, podsmażamy 5 min
- Kaszę wrzucamy do naczynia żaroodpornego
- Dodajemy zawartość patelni
- Dodajemy pokrojoną cukinię
- Wybijamy jajka
- Lekko solimy, pieprzymy, mieszamy
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 min
- Po wyjęciu posypujemy pietruszką
Rady dietetyka
Czuj się swobodnie w wymianie warzyw.
Uwagi
W przepisach powiązanych znajdziesz inne z kaszą gryczaną. Zainspiruj się! Pamiętaj by sprawdzać ich skład pod względem stosowanej obecnie diety.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni
Lista składników
- 60 g kaszy gryczanej niepalonej
- 5 pieczarek (100 g)
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- ⅓ cukinii (100 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 łyżka posiekanej, zielonej pietruszki (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Podobne tematy
Puree z cukinii z szynką dojrzewającą
Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z solą i masłem Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę Pure podajemy posypane chrupiącą szynką
WIĘCEJ >Sałatka wiosenna, bazowa
Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem
WIĘCEJ >Owsianka z borówkami
Płatki owsiane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy borówkami
WIĘCEJ >