Zapiekanka z kaszy gryczanej
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w plastry
- Cukinię kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 3 min
- Dodajemy pieczarki, podsmażamy 5 min
- Kaszę wrzucamy do naczynia żaroodpornego
- Dodajemy zawartość patelni
- Dodajemy pokrojoną cukinię
- Wybijamy jajka
- Lekko solimy, pieprzymy, mieszamy
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 min
- Po wyjęciu posypujemy pietruszką
Rady dietetyka
Czuj się swobodnie w wymianie warzyw.
Uwagi
W przepisach powiązanych znajdziesz inne z kaszą gryczaną. Zainspiruj się! Pamiętaj by sprawdzać ich skład pod względem stosowanej obecnie diety.
Autor
Lista składników
- 60 g kaszy gryczanej niepalonej
- 5 pieczarek (100 g)
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- ⅓ cukinii (100 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 łyżka posiekanej, zielonej pietruszki (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka grecka
Pomidory i ogórka myjemy i kroimy w kostkę Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy Dodajemy oliwę, oregano i sól do smaku, mieszamy
WIĘCEJ >Szparagowa carbonara
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną, spiromat – uzyskujemy spaghetti Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek, cebulę i czosnek, podsmażamy 2 min Dodajemy…
WIĘCEJ >Pizzerinka
Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone…
WIĘCEJ >Chrupiąca przekąska
Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym
WIĘCEJ >