fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z kaszy gryczanej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz20-4-6

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Cukinię kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 3 min
  • Dodajemy pieczarki, podsmażamy 5 min
  • Kaszę wrzucamy do naczynia żaroodpornego
  • Dodajemy zawartość patelni
  • Dodajemy pokrojoną cukinię
  • Wybijamy jajka
  • Lekko solimy, pieprzymy, mieszamy
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 min
  • Po wyjęciu posypujemy pietruszką

Rady dietetyka

Czuj się swobodnie w wymianie warzyw.

Uwagi

W przepisach powiązanych znajdziesz inne z kaszą gryczaną. Zainspiruj się! Pamiętaj by sprawdzać ich skład pod względem stosowanej obecnie diety.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 60 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 5 pieczarek (100 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • ⅓ cukinii (100 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 łyżka posiekanej, zielonej pietruszki (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z orzechami włoskimi i awokado

Sałatę strzępiastą i radicchio podrzeć w palcach Dodać rukolę Pomidora opłukać i pokroić na ćwiartki Ogórek przekroić wzdłuż na pół i pociąć w półplasterki Awokado obrać obieraczką do warzyw i pokroić w paski Sałaty i…

WIĘCEJ >

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…

WIĘCEJ >

Kokojabłotka

Z każdej figi odcinamy ogonek Kroimy je w plastry Wrzucamy do naczynia/miski Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć Przykrywamy i odstawiamy na bok Robimy ciasto    Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową Od razu mieszamy Mieszamy tak długo,…

WIĘCEJ >

Steki z kalafiora

Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…

WIĘCEJ >