Burgery gryczane
Burgery gryczane
Przygotowanie
- Kaszę zalewamy na noc wodą
- Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości i wchłonięcia całej wody
- Doprawiamy dowolnymi przyprawami
- Odstawiamy do ostygnięcia
- Z przyprawionej kaszy formujemy burgery i układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut
- Podajemy na talerzu z dowolnymi warzywami lub w bułce
Rady dietetyka
Burgery uwzględnij pod kątem swojej aktualnej diety oraz nietolerancji, które jej towarzyszą.
Autor
Lista składników
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- ½ cebuli (50 g)
- Dowolne przyprawy: zioła prowansalskie, sól, wędzona, słodka i ostra papryka, czosnek w proszku, opcjonalnie: curry lub garam masala
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotleciki wieprzowe
Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką
WIĘCEJ >Zielony koktajl jagodowy
Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy maliny, jarmuż, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do 2 szklanek i podajemy od razu
WIĘCEJ >Serowe roladki z wołowiny
Do mięsa wbijamy jajo i przyprawiamy Wyrabiamy rękami mięso i dzielimy na dwie części Rozpłaszczamy każdą część na desce na kształt prostokąta Układamy ser, doprawiamy ulubionymi przyprawami Układamy liście bazylii, zwijamy boki i formujemy z…
WIĘCEJ >Makaron rzodkiewkowy
Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy przyprawy. Rzodkiew obieramy na ‚tagiatelle’ przy użyciu obieraczki do warzyw. Podsmażamy rzodkiew na oleju z przyprawami około 5-10 minut i solimy do smaku. Gotowe danie można posypać świeżą kolendrą.
WIĘCEJ >