fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z serem gruyère

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c88b26412-cbbe-48de-9e23-02bafa544285
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z serem gruyère

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek oraz cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Na dnie naczynia układamy warstwę ziemniaków, na ziemniaki nakładamy warstwę boczku z cebulą i czosnkiem i posypujemy serem, następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich składników
  • Całość polewamy mlekiem, naczynie żaroodporne zawijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Następnie ściągamy folię i pieczemy zapiekankę jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Ser Gruyère (70 g)
  • Masło (50 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka pasterska z kurczakiem

Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i grillujemy z każdej strony przez ok. 6-8 minut Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Hamburgery wieprzowe

Herbatniki grubo kruszymy do miski, wlewamy wodę (tylko tyle, aby zakryć herbatniki) i moczymy przez ok. 2 minuty Po tym czasie przenosimy herbatniki na sitko, odciskamy z nich nadmiar wody i przenosimy do miski Szynkę…

WIĘCEJ >

Wołowina w curry z cukinią

Cebulę i dynię kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy w niej warzywa Dodajemy mięso Zalewamy bulionem lub wodą i dusimy przez około 30 minut Doprawiamy curry, solą, pieprzem i ulubionymi…

WIĘCEJ >