fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z serem gruyère

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c88b26412-cbbe-48de-9e23-02bafa544285
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka z serem gruyère

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek oraz cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Na dnie naczynia układamy warstwę ziemniaków, na ziemniaki nakładamy warstwę boczku z cebulą i czosnkiem i posypujemy serem, następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich składników
  • Całość polewamy mlekiem, naczynie żaroodporne zawijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Następnie ściągamy folię i pieczemy zapiekankę jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Ser Gruyère (70 g)
  • Masło (50 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jajo w naleśniku gryczanym

W garnku rozpuszczamy tłuszcz, a następnie wyłączamy kuchenkę Dodajemy pozostałe składniki (1/3 ilości jaj), całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Rozgrzewamy patelnię i smarujemy małą ilością tłuszczu Naleśniki smażymy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie przenosimy ziemniaki na talerz i podajemy z masłem

WIĘCEJ >

Owoce morza ze szpinakiem

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię. Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody….

WIĘCEJ >

Przepyszny jabłecznik na ciepło

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do blendera wsypujemy…

WIĘCEJ >