fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-146
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Kapustę szatkujemy, dodajemy do ziemniaków i gotujemy przez ok. 2 minuty (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki z kapustą odcedzamy i przenosimy do miski
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i przenosimy zawartość patelni do ziemniaków
  • Do ziemniaków dolewamy piwo, dodajemy 1/3 ilości sera oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość delikatnie mieszamy
  • Mieszankę przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Kapusta włoska (300 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Piwo pełne (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Do garnka wlewamy bulion, dodajemy starte warzywa, ziemniaki, por oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok….

WIĘCEJ >

Cukiniowo – bazyliowy omlet

Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem. Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Grasica z grillowanymi warzywami

Grasica Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą…

WIĘCEJ >

Klopsy z warzywami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Do miski wkładamy mięso, wybijamy jajo, dodajemy cebulę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy małe pulpety W garnku zagotowujemy wodę Do gotującej się wody wkładamy pulpeciki…

WIĘCEJ >