Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
- Kapustę szatkujemy, dodajemy do ziemniaków i gotujemy przez ok. 2 minuty (do miękkości)
- Następnie ziemniaki z kapustą odcedzamy i przenosimy do miski
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w kostkę
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Następnie wyłączamy kuchenkę i przenosimy zawartość patelni do ziemniaków
- Do ziemniaków dolewamy piwo, dodajemy 1/3 ilości sera oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość delikatnie mieszamy
- Mieszankę przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Kapusta włoska (300 g)
- Ser żółty (200 g)
- Cebula (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
- Piwo pełne (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem
Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >Słoneczne jogurtowe smoothie
Mango i melona obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w jednym pojemniku. Wyciskamy tam sok z limonki i dodajemy jogurt. Blendujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.
WIĘCEJ >Zupa ogórkowa
Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Do garnka wlewamy bulion, dodajemy starte warzywa, ziemniaki, por oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok….
WIĘCEJ >Ciastka z tapioką
Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…
WIĘCEJ >