fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd97e985a-ab84-4ecb-9388-562bd2daa581
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Kapustę szatkujemy, dodajemy do ziemniaków i gotujemy przez ok. 2 minuty (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki z kapustą odcedzamy i przenosimy do miski
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i przenosimy zawartość patelni do ziemniaków
  • Do ziemniaków dolewamy piwo, dodajemy 1/3 ilości sera oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość delikatnie mieszamy
  • Mieszankę przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Kapusta włoska (300 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Piwo pełne (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Słoneczne jogurtowe smoothie

Mango i melona obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w jednym pojemniku. Wyciskamy tam sok z limonki i dodajemy jogurt. Blendujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Do garnka wlewamy bulion, dodajemy starte warzywa, ziemniaki, por oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok….

WIĘCEJ >

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…

WIĘCEJ >