fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5430ee3e-c5f3-41f2-a14e-d0116c70999d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Na dnie naczynia układamy warstwę ziemniaków, a na nią warstwę pora i posypujemy serem (żółtym), następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich składników (ostatnią warstwą powinien być ser)
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Zawartość miski wylewamy do naczynia żaroodpornego
  • Wierzch zapiekanki posypujemy serem (parmezanem)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a ser chrupiący)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Por (140 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jajkiem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez…

WIĘCEJ >

Podkręcona surówka z kiszonej kapusty

Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.

WIĘCEJ >

Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami

Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Wkładamy na 10 min do lodówki Jak się robi lekko gęste, ale jeszcze jest…

WIĘCEJ >

Mus truskawkowo-bananowy z chia

Z truskawek usuwamy szypułki Banana obieramy i kroimy na kawałki Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitego musu Mus przelewamy do miski i posypujemy nasionami chia

WIĘCEJ >