Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami
Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
- Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
- Zieleninę drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Na dnie naczynia układamy warstwę ziemniaków, a na nią warstwę pora i posypujemy serem (żółtym), następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich składników (ostatnią warstwą powinien być ser)
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy
- Zawartość miski wylewamy do naczynia żaroodpornego
- Wierzch zapiekanki posypujemy serem (parmezanem)
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a ser chrupiący)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (300 g)
- Ser żółty (200 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Por (140 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jajkiem
Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez…
WIĘCEJ >Podkręcona surówka z kiszonej kapusty
Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.
WIĘCEJ >Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami
Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Wkładamy na 10 min do lodówki Jak się robi lekko gęste, ale jeszcze jest…
WIĘCEJ >Mus truskawkowo-bananowy z chia
Z truskawek usuwamy szypułki Banana obieramy i kroimy na kawałki Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitego musu Mus przelewamy do miski i posypujemy nasionami chia
WIĘCEJ >