fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5430ee3e-c5f3-41f2-a14e-d0116c70999d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Na dnie naczynia układamy warstwę ziemniaków, a na nią warstwę pora i posypujemy serem (żółtym), następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich składników (ostatnią warstwą powinien być ser)
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Zawartość miski wylewamy do naczynia żaroodpornego
  • Wierzch zapiekanki posypujemy serem (parmezanem)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a ser chrupiący)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Por (140 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Serowa zapiekanka z bakłażanem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, smarujemy tłuszczem i posypujemy (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Szpinakowa zapiekanka w sosem mornay

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu (na dużym ogniu) Gdy tłuszcz się całkowicie (…)

WIĘCEJ >

Francuska zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę i anchois drobno siekamy Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem Ziemniaki z cebulą obieramy i kroimy w cienkie (…)

WIĘCEJ >