fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5430ee3e-c5f3-41f2-a14e-d0116c70999d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Na dnie naczynia układamy warstwę ziemniaków, a na nią warstwę pora i posypujemy serem (żółtym), następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich składników (ostatnią warstwą powinien być ser)
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Zawartość miski wylewamy do naczynia żaroodpornego
  • Wierzch zapiekanki posypujemy serem (parmezanem)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a ser chrupiący)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Por (140 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Galaretka truskawkowa

Truskawki płuczemy i osuszamy, po czym blendujemy na mus Dodajemy ksylitol i sok z pomarańczy Mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu Odlewamy ⅓ masy i lekko podgrzewamy w rondelku, Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia Jeżeli żelatyna…

WIĘCEJ >

Jajecznica z ziołami i oliwkami

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem) Oliwki kroimy w plastry i dodajemy do jaj Zieleninę siekamy, dodajemy do jaj i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę…

WIĘCEJ >

Grillowane owoce na oleju kokosowym

Kroimy ananasa w plastry i obieramy ze skórki i wycinamy zdrewniałe „oczko” z środka  Gruszkę kroimy w plastry  Jabłko kroimy w plastry  Usuwamy pestki i gniazda nasienne  Mango obieramy i kroimy w plastry (mango nie…

WIĘCEJ >

Aromatyczny gulasz rybny

Cebulę obieramy i kroimy w plastry Chili i zieleninę drobno siekamy Oliwki kroimy w plasterki Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, chili oraz przyprawy (ziele angielskie) i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >