fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z serem pleśniowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-152
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z serem pleśniowym

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Dynię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w cienkie plastry
  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy ser pleśniowy oraz ser ricottę i dokładnie mieszamy
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, na ziemniakach warstwę dyni, a na dynię nakładamy masę serową, następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy do momentu wykorzystania składników
  • Wierzch zapiekanki posypujemy żółtym serem oraz orzechami i przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy zapiekankę jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Dynia (300 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Ser pleśniowy (100 g)
  • Ser Ricotta (100 g)
  • Orzechy piniowe (100 g)
  • Mleko krowie (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti wielowarzywne

Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…

WIĘCEJ >

Dziecięcy pancake z owocami – słoneczko

Z lodówki wyciągamy jaja, mleko oraz jogurt i odstawiamy na ok. 15-20 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową Do jogurtu wsypujemy sodę, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier…

WIĘCEJ >

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu) Lekko solimy i…

WIĘCEJ >

Dziecięcy ryż z kotlecikami – świnka

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Mięso oczyszczamy i wykrajamy trójkąty Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >