Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z serem pleśniowym
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z serem pleśniowym
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Dynię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w cienkie plastry
- Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy ser pleśniowy oraz ser ricottę i dokładnie mieszamy
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, na ziemniakach warstwę dyni, a na dynię nakładamy masę serową, następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy do momentu wykorzystania składników
- Wierzch zapiekanki posypujemy żółtym serem oraz orzechami i przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
- Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy zapiekankę jeszcze przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (300 g)
- Dynia (300 g)
- Ser żółty (200 g)
- Ser pleśniowy (100 g)
- Ser Ricotta (100 g)
- Orzechy piniowe (100 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet z sałatką pomidorową
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę i cukinię kroimy w kostkę Pomidorki kroimy w ćwiartki i przenosimy do miski Zieleninę siekamy i przenosimy do miski z pomidorkami Na patelni…
WIĘCEJ >Łosoś na kremowym szpinaku
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia przyprawiamy z każdej strony, kładziemy na papier i skrapiamy tłuszczem (oliwą) Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >Pieczony łosoś z fasolką szparagową
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem i nacieramy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut Z fasolki…
WIĘCEJ >Chłodnik z jarmużu
Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną…
WIĘCEJ >