fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z serem pleśniowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbc88a9fc-e9bf-439e-a458-cb9c4f9406bb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z serem pleśniowym

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Dynię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w cienkie plastry
  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy ser pleśniowy oraz ser ricottę i dokładnie mieszamy
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, na ziemniakach warstwę dyni, a na dynię nakładamy masę serową, następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy do momentu wykorzystania składników
  • Wierzch zapiekanki posypujemy żółtym serem oraz orzechami i przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy zapiekankę jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Dynia (300 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Ser pleśniowy (100 g)
  • Ser Ricotta (100 g)
  • Orzechy piniowe (100 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa chrzanowa (na wywarze kostnym)

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >

Fritatta grzybowa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby i smażymy…

WIĘCEJ >

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…

WIĘCEJ >

Kolorowe roladki z kurczaka

Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Paprykę kroimy w kostkę Mięso kroimy na filety, a następnie wkładamy w folię kuchenną i rozbijamy tłuczkiem…

WIĘCEJ >