fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z serem pleśniowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbc88a9fc-e9bf-439e-a458-cb9c4f9406bb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z serem pleśniowym

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Dynię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w cienkie plastry
  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy ser pleśniowy oraz ser ricottę i dokładnie mieszamy
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, na ziemniakach warstwę dyni, a na dynię nakładamy masę serową, następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy do momentu wykorzystania składników
  • Wierzch zapiekanki posypujemy żółtym serem oraz orzechami i przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy zapiekankę jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Dynia (300 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Ser pleśniowy (100 g)
  • Ser Ricotta (100 g)
  • Orzechy piniowe (100 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z sałatką pomidorową

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę i cukinię kroimy w kostkę Pomidorki kroimy w ćwiartki i przenosimy do miski Zieleninę siekamy i przenosimy do miski z pomidorkami Na patelni…

WIĘCEJ >

Łosoś na kremowym szpinaku

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia przyprawiamy z każdej strony, kładziemy na papier i skrapiamy tłuszczem (oliwą) Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >

Pieczony łosoś z fasolką szparagową

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem i nacieramy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut Z fasolki…

WIĘCEJ >

Chłodnik z jarmużu

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną…

WIĘCEJ >