Zebra bananowa
Zebra bananowa
Przygotowanie
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną
- Dodajemy cukier i jajka
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części
- Do jednej części dodajemy kako
- Wszystkie porcje ciasta formujemy w kulę
- Ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
- Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
- Bierzemy 2 białe kulki ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach, żeby równomiernie pokryło powierzchnię
- Wkładamy po piekarnika na 15 minut
- W tym czasie przygotowujemy masę bananową
- Z jajek oddzielamy białka od żółtek
- Banany obieramy, wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy żółtka
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną
- Miksujemy blenderem
- Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
- Wyjmujemy z zamrażalnika kulkę białego ciasta
- Bierzemy miskę i tarkę i ścieramy ciasto do miski, wkładamy miskę do lodówki
- Bierzemy drugą miskę i ścieramy czarną kulkę i wkładamy miskę do lodówki
- Nakładamy masę bananową na podpieczony spód
- Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
- Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
- Bierzemy miski z oboma startymi ciastami
- Sypiemy po białku linie raz białą, raz ciemną, to są nasze paski zebry
- Zmniejszamy temperaturę piekarniku do 160 stopni
- Wkładamy ciasto na 30 minut
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 minut
- Wyjmujemy ciasto i czekamy około 3 godziny, aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Masło klarowane ghee (200 g)
- Mąka gryczana (200 g)
- Mąka jaglana (200 g)
- Jajo kurze rozm. M (153 g)
- Jajo białko (62 g)
- Kakao w proszku (30 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
Masa bananowa
- Banan (świeży) (960 g)
- Mąka ziemniaczana (125 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Sok z cytryny (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagi z cykorią glazurowane miodem
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy Dodajemy szparagi pokrojone na 4 części każdy Dodajemy cykorię Smażymy po 2 min z każdej strony Dodajemy miód Wlewamy ¼ szklanki wody…
WIĘCEJ >Kluski śląskie z okrasą
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka Wyrabiamy rękami…
WIĘCEJ >Spring rolls sajgonki
Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…
WIĘCEJ >Malinowy deser z tapioki
Zaczynamy od musu malinowego Maliny miksujemy blenderem na gładki mus W rondelku gotujemy wodę z musem malinowym. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy tapiokę i zmniejszamy ogień Tapiokę gotujemy przez ok. 8-10 minut, często mieszając Po tym…
WIĘCEJ >