Zebra bananowa
Zebra bananowa
Przygotowanie
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną
- Dodajemy cukier i jajka
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części
- Do jednej części dodajemy kako
- Wszystkie porcje ciasta formujemy w kulę
- Ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
- Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
- Bierzemy 2 białe kulki ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach, żeby równomiernie pokryło powierzchnię
- Wkładamy po piekarnika na 15 minut
- W tym czasie przygotowujemy masę bananową
- Z jajek oddzielamy białka od żółtek
- Banany obieramy, wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy żółtka
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną
- Miksujemy blenderem
- Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
- Wyjmujemy z zamrażalnika kulkę białego ciasta
- Bierzemy miskę i tarkę i ścieramy ciasto do miski, wkładamy miskę do lodówki
- Bierzemy drugą miskę i ścieramy czarną kulkę i wkładamy miskę do lodówki
- Nakładamy masę bananową na podpieczony spód
- Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
- Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
- Bierzemy miski z oboma startymi ciastami
- Sypiemy po białku linie raz białą, raz ciemną, to są nasze paski zebry
- Zmniejszamy temperaturę piekarniku do 160 stopni
- Wkładamy ciasto na 30 minut
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 minut
- Wyjmujemy ciasto i czekamy około 3 godziny, aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
1 kawałek ciasta to około 200 kcal.
Autor
Lista składników
Ciasto
- 200 g mąki jaglanej
- 200 g mąki gryczanej
- 3 jaja kurze roz. M (153 g)
- 1 kostka miękkiego masła (200 g)
- 1 garść cukru trzcinowego (ok. 10 g)
- 2 płaski łyżki kakao (30 g)
Masa bananowa
- 8 bananów (960 g)
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (125 g)
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- ½ cytryny (40 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym
Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy
WIĘCEJ >Sałatka z brokułów i ziemniaków
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy około 20-30 minut, aż będą miękkie Brokuły dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy Paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
WIĘCEJ >Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi
Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.
WIĘCEJ >Zupa tajska z kurczakiem i mango
Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…
WIĘCEJ >