fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zebra bananowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c72bc6778-0222-4cdb-8e1e-6ee464d21963-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zebra bananowa

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier i jajka
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części
  • Do jednej części dodajemy kako
  • Wszystkie porcje ciasta formujemy w kulę
  • Ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
  • Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
  • Bierzemy 2 białe kulki ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach, żeby równomiernie pokryło powierzchnię
  • Wkładamy po piekarnika na 15 minut
  • W tym czasie przygotowujemy masę bananową
  • Z jajek oddzielamy białka od żółtek
  • Banany obieramy, wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy żółtka
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną
  • Miksujemy blenderem
  • Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
  • Wyjmujemy z zamrażalnika kulkę białego ciasta
  • Bierzemy miskę i tarkę i ścieramy ciasto do miski, wkładamy miskę do lodówki
  • Bierzemy drugą miskę i ścieramy czarną kulkę i wkładamy miskę do lodówki
  • Nakładamy masę bananową na podpieczony spód
  • Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
  • Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
  • Bierzemy miski z oboma startymi ciastami
  • Sypiemy po białku linie raz białą, raz ciemną, to są nasze paski zebry
  • Zmniejszamy temperaturę piekarniku do 160 stopni
  • Wkładamy ciasto na 30 minut
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 minut
  • Wyjmujemy ciasto i czekamy około 3 godziny, aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Mąka gryczana (200 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Jajo kurze rozm. M (153 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Kakao w proszku (30 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)

Masa bananowa

  • Banan (świeży) (960 g)
  • Mąka ziemniaczana (125 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Sok z cytryny (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Lodówka, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Szynka Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min Wkładamy masę mięsną do szynkowar Zakręcamy, zakładamy…

WIĘCEJ >

Grzyby duszone z cukinią

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…

WIĘCEJ >

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz  Mieszamy  Formujemy kulkę, kładziemy na talerz  Ogórka kroimy w drobną kostkę  Cebulę obieramy…

WIĘCEJ >

Ryżanka ze słonecznikiem

Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść pestek słonecznika Dla smaku można…

WIĘCEJ >