fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zebra bananowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c72bc6778-0222-4cdb-8e1e-6ee464d21963-1

Zebra bananowa

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier i jajka
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części
  • Do jednej części dodajemy kako
  • Wszystkie porcje ciasta formujemy w kulę
  • Ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
  • Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
  • Bierzemy 2 białe kulki ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach, żeby równomiernie pokryło powierzchnię
  • Wkładamy po piekarnika na 15 minut
  • W tym czasie przygotowujemy masę bananową
  • Z jajek oddzielamy białka od żółtek
  • Banany obieramy, wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy żółtka
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną
  • Miksujemy blenderem
  • Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
  • Wyjmujemy z zamrażalnika kulkę białego ciasta
  • Bierzemy miskę i tarkę i ścieramy ciasto do miski, wkładamy miskę do lodówki
  • Bierzemy drugą miskę i ścieramy czarną kulkę i wkładamy miskę do lodówki
  • Nakładamy masę bananową na podpieczony spód
  • Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
  • Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
  • Bierzemy miski z oboma startymi ciastami
  • Sypiemy po białku linie raz białą, raz ciemną, to są nasze paski zebry
  • Zmniejszamy temperaturę piekarniku do 160 stopni
  • Wkładamy ciasto na 30 minut
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 minut
  • Wyjmujemy ciasto i czekamy około 3 godziny, aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

1 kawałek ciasta to około 200 kcal.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 3 jaja kurze roz. M (153 g)
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • 1 garść cukru trzcinowego (ok. 10 g)
  • 2 płaski łyżki kakao (30 g)

Masa bananowa

  • 8 bananów (960 g)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (125 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • ½ cytryny (40 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >

Mrożony koktajl bananowo ananasowy

Myjemy liście szpinaku Do blendera wkładamy wszystkie składniki Blendujemy

WIĘCEJ >

Pieczony karp zaprawiany w warzywach

Rybę kroimy na 4 kawałki Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach Cebulę kroimy w półksiężyce Warzywa wrzucamy do miski i zalewamy oliwą Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek Dodajemy…

WIĘCEJ >

Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym

1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…

WIĘCEJ >