Zielony krem z brokułu
Zielony krem z brokułu
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka
- Do garnka dolewamy bulion oraz mleko kokosowe i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do miękkości brokułu)
- Wyłączamy kuchenkę, dodajemy żółtko i całość dokładnie blendujemy
- Zupę podajemy z pokruszonymi migdałami i posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup krem.
Autor
Lista składników
- Brokuł (250 g)
- Bulion jarski (250 ml)
- Mleko kokosowe (125 ml)
- Cebula (50 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Migdał (30 g)
- Jajo żółtko (20 g)
- Bazylia (świeża) (12 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa z pieczonych pomidorów
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pomidory kroimy na pół i układamy na blachę Następnie posypujemy pomidory cebulą z czosnkiem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika…
WIĘCEJ >Rozgrzewająca wołowina
Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do wywaru dodajemy mieloną wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę i łączymy z wołowiną. Całość gotujemy aż…
WIĘCEJ >Krem z pieczonej papryki i pomidora
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Pomidora kroimy w ćwiartki (wycinamy głąb), a paprykę w kostkę (nasiona wyrzucamy) Do rozgrzanego piekarnika wkładamy warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut Po tym…
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa
Szczaw siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pozostałe składniki i całość gotujemy przez ok. 10 minut
WIĘCEJ >