Ziemniaczany miś
Ziemniaczany miś
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Oliwkę kroimy w plastry
- Pomidorka kroimy na pół
- Z papryki wycinamy kawałki na kształt uśmiechu i kokardki
- Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
- Połowę ziemniaków nakładamy na talerz i formujemy okrąg, a z drugiej połowy formujemy dwie kulki, które delikatnie spłaszczamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kulki i smażymy z każdej strony przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż zaczną się rumienić)
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt misia, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (150 g)
- Pomidor koktajlowy (10 g)
- Papryka czerwona (10 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Koper (świeży) (1 g)
- Oliwki czarne (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kapusta z grzybami
Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…
WIĘCEJ >Niskotłuszczowy deser karmelowy
Do rondla wsypujemy cukier (2/3 ilości), wlewamy wodę i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści Następnie zwiększamy ogień i podgrzewamy do momentu, aż cukier zrobi się złotobrązowy Zakręcamy rondlem, tak aby masa gotowała…
WIĘCEJ >Wiosenna zupa minestrone
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Zieleninę drobno siekamy Cukinię kroimy w kostkę Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 4 cm Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por oraz…
WIĘCEJ >Szparagi zawijane boczkiem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy końcówki Następnie każdego szparaga owijamy plastrem boczku i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10-15…
WIĘCEJ >