fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa brukselkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd3b309cb-c14e-47a9-8d36-bcf285cb754c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa brukselkowa

Przygotowanie

  • Cebulę z marchewką obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchewkę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Do garnka dodajemy ziemniaki i brukselkę, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut, po czym ściągamy garnek z kuchenki
  • Dodajemy posiekaną zieleninę, zaprawioną śmietanę (najpierw wymieszaną z wodą, później z kilkoma łyżkami zupy) i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z brukselką.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bulion mięsny (1250 ml)
  • Brukselka (300 g)
  • Ziemniak (210 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (45 g)
  • Woda (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut Upieczone buraki należy chwilę przestudzić Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na…

WIĘCEJ >

Paprykarz wegański

Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z pieczonych warzyw

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Paprykę kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut (pieczemy tak długo, aby skóra zaczęła odchodzić) Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Paprykę wkładamy do…

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszą gryczaną

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Cebulę obieramy Wszystkie warzywa kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >