fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brukselka w aromatycznym sosie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cab75a52d-3512-4313-927f-741c9dcaf845
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Brukselka w aromatycznym sosie

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Brukselkę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy brukselkę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Wyłączamy kuchenkę, a na patelnię dodajemy jogurt oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy zieleninę oraz sok z cytryny i ponownie całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia brukselki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Brukselka (300 g)
  • Jogurt naturalny (75 g)
  • Masło (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety fasolowe z chili

Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą Następnie przenosimy fasolę do miski i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i ścieramy na drobnych…

WIĘCEJ >

Deser jagodowy z jogurtowym sosem

Do rondla wrzucamy owoce, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut na dużym ogniu (gotujemy do momentu, aż owoce zmiękną, ale nie stracą kształtu) Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie ściągamy rondel z…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Wszystkie składniki wkładamy do misy wolnowaru Ustawiamy tryb Low (1) na 4 godz. Po tym czasie ugotowane składniki blendujemy na zupę

WIĘCEJ >

Kasza jaglana

Kaszę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >