Zupa fasolowa z warzywami
Zupa fasolowa z warzywami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Ziemniaki z marchewką obieramy i kroimy w kostkę
- Cukinię kroimy w kostkę
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy strączki na pół
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ziemniaki z marchewką, cukinię, fasolę z puszki i fasolkę szparagową, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 45 minut
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Zupę możesz opcjonalnie podawać z dodatkiem makaronu.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1500 ml)
- Cukinia zielona (600 g)
- Fasola czerwona z puszki (400 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (250 g)
- Ziemniak (150 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z pomidorową salsą
Ryż z pomidorową salsą Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Jalapeño kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Do garnka wlewamy bulion, dodajemy salsę, mieszamy i…
WIĘCEJ >Szaszłyki z krewetek
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki Pomidorki…
WIĘCEJ >Wołowina z papryką z patelni
Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w cienkie paski Do płaskiego naczynia wlewamy połowę tłuszczu, wino, sos sojowy i sos chili, dodajemy czosnek oraz przyprawy (curry) i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i dokładnie…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z ziemniakami
Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…
WIĘCEJ >