fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa fasolowa z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cffe0aba6-79cf-40fb-a3bf-506fd35a8841
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa fasolowa z warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki z marchewką obieramy i kroimy w kostkę
  • Cukinię kroimy w kostkę
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy strączki na pół
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ziemniaki z marchewką, cukinię, fasolę z puszki i fasolkę szparagową, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 45 minut
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Zupę możesz opcjonalnie podawać z dodatkiem makaronu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Cukinia zielona (600 g)
  • Fasola czerwona z puszki (400 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (250 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone warzywa z soczewicą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Dynię, marchew i pasternak obieramy, kroimy w większą kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy…

WIĘCEJ >

Pasta warzywna

Warzywa obieramy Ścieramy na tarce Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy w rondelku tłuszcz i smażymy przez 2-3 min cebulę z czosnkiem Dodajemy starte warzywa Wlewamy pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i…

WIĘCEJ >

Gulasz z przyprawami korzennymi

Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera Zieleninę i chili drobno siekamy Połowę zieleniny dodajemy do…

WIĘCEJ >

Ziemniaczany żółw

Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą…

WIĘCEJ >