fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa kalafiorowo-koperkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c206f042c-a231-4bee-9287-a805b4930733
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa kalafiorowo-koperkowa

Przygotowanie

  • Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Pora kroimy w krążki
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do garnka przenosimy zawartość miski, dodajemy pora oraz tłuszcz i zalewamy wodą (na taką ilość zupy 500 ml), przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
  • Po tym czasie dodajemy kalafiora oraz przyprawy, dolewamy wodę (na taką ilość zupy 1,5 l) i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości kalafiora)
  • Dodajemy ziemniaki oraz zieleninę i gotujemy przez ok. 20 minut (do miękkości wszystkich warzyw)
  • Mąkę dokładnie mieszamy z wodą (na taką ilość zupy 125 ml), a następnie cały czas mieszając zupę dolewamy zawiesinę
  • Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy odrobię zupy, mieszamy i wlewamy do garnka

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2125 ml)
  • Kalafior (520 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Por (70 g)
  • Marchew (45 g)
  • Masło (15 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zupa z mięsem i grzybami Mun

Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka Do garnka (…)

WIĘCEJ >

Zupa z ziemniakami i klopsikami

Bulion zagotowujemy Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę Ziemniaki przenosimy do garnka i zalewamy wrzącym bulionem Na patelni rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy (…)

WIĘCEJ >

Marchewkowa zupa krem

Marchewkę, pietruszkę i batata obieramy, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym tłuszczem Dusimy przez kilka minut (…)

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i (…)

WIĘCEJ >