fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa kalafiorowo-koperkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c206f042c-a231-4bee-9287-a805b4930733
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa kalafiorowo-koperkowa

Przygotowanie

  • Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Pora kroimy w krążki
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do garnka przenosimy zawartość miski, dodajemy pora oraz tłuszcz i zalewamy wodą (na taką ilość zupy 500 ml), przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
  • Po tym czasie dodajemy kalafiora oraz przyprawy, dolewamy wodę (na taką ilość zupy 1,5 l) i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości kalafiora)
  • Dodajemy ziemniaki oraz zieleninę i gotujemy przez ok. 20 minut (do miękkości wszystkich warzyw)
  • Mąkę dokładnie mieszamy z wodą (na taką ilość zupy 125 ml), a następnie cały czas mieszając zupę dolewamy zawiesinę
  • Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy odrobię zupy, mieszamy i wlewamy do garnka

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2125 ml)
  • Kalafior (520 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Por (70 g)
  • Marchew (45 g)
  • Masło (15 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak po persku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę Dolewamy wodę, dodajemy…

WIĘCEJ >

Kokojabłotka

Z każdej figi odcinamy ogonek Kroimy je w plastry Wrzucamy do naczynia/miski Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć Przykrywamy i odstawiamy na bok Robimy ciasto    Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową Od razu mieszamy Mieszamy tak długo,…

WIĘCEJ >

Gęś z wolnowaru

Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…

WIĘCEJ >

Jagnięcina curry

Cebulę z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy (kmin i chili) i całość dokładnie blendujemy Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i…

WIĘCEJ >