Zupa kalafiorowo-koperkowa
Zupa kalafiorowo-koperkowa
Przygotowanie
- Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Pora kroimy w krążki
- Kalafior dzielimy na różyczki
- Zieleninę drobno siekamy
- Do garnka przenosimy zawartość miski, dodajemy pora oraz tłuszcz i zalewamy wodą (na taką ilość zupy 500 ml), przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
- Po tym czasie dodajemy kalafiora oraz przyprawy, dolewamy wodę (na taką ilość zupy 1,5 l) i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości kalafiora)
- Dodajemy ziemniaki oraz zieleninę i gotujemy przez ok. 20 minut (do miękkości wszystkich warzyw)
- Mąkę dokładnie mieszamy z wodą (na taką ilość zupy 125 ml), a następnie cały czas mieszając zupę dolewamy zawiesinę
- Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy odrobię zupy, mieszamy i wlewamy do garnka
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Woda (2125 ml)
- Kalafior (520 g)
- Ziemniak (300 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Por (70 g)
- Marchew (45 g)
- Masło (15 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Koper (świeży) (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kurczak po persku
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę Dolewamy wodę, dodajemy…
WIĘCEJ >Kokojabłotka
Z każdej figi odcinamy ogonek Kroimy je w plastry Wrzucamy do naczynia/miski Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć Przykrywamy i odstawiamy na bok Robimy ciasto Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową Od razu mieszamy Mieszamy tak długo,…
WIĘCEJ >Gęś z wolnowaru
Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…
WIĘCEJ >Jagnięcina curry
Cebulę z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy (kmin i chili) i całość dokładnie blendujemy Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i…
WIĘCEJ >