fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa kalafiorowo-koperkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c206f042c-a231-4bee-9287-a805b4930733
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa kalafiorowo-koperkowa

Przygotowanie

  • Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Pora kroimy w krążki
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do garnka przenosimy zawartość miski, dodajemy pora oraz tłuszcz i zalewamy wodą (na taką ilość zupy 500 ml), przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
  • Po tym czasie dodajemy kalafiora oraz przyprawy, dolewamy wodę (na taką ilość zupy 1,5 l) i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości kalafiora)
  • Dodajemy ziemniaki oraz zieleninę i gotujemy przez ok. 20 minut (do miękkości wszystkich warzyw)
  • Mąkę dokładnie mieszamy z wodą (na taką ilość zupy 125 ml), a następnie cały czas mieszając zupę dolewamy zawiesinę
  • Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy odrobię zupy, mieszamy i wlewamy do garnka

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2125 ml)
  • Kalafior (520 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Por (70 g)
  • Marchew (45 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Mąka pszenna (12 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa grzybowa z mlekiem kokosowym

Grzyby oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej grzyby Gotujemy przez chwilę grzyby Po kilku minutach dolewamy mleko i wsypujemy przyprawy Gotujemy jeszcze przez około 20 minut mieszając co jakiś…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki…

WIĘCEJ >

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką

WIĘCEJ >