Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)
Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew obieramy kroimy w plasterki
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min
- Dorzucamy pokrojoną marchewkę
- Zasmażamy 2 min
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 30 min
- Miksujemy blenderem
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Po zagotowaniu dodajemy łyżkę posiekanej kolendry i mieszamy
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje zup marchewkowych z dodatkami.
Autor
Lista składników
- 1 szklanka bulionu jarskiego (250 ml)
- 2 marchewki (120 g)
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry (1 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- Sól kłodawska (3 )
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczeń ze schabu z wolnowaru z puree z dyni
Pieczeń: Schab solimy, pieprzymy Marchew, pietruszkę, 1 cebulę obieramy Kroimy w plastry lub w kawałki i kładziemy na dnie wolnowaru Pora kroimy wzdłuż na pół, płuczemy, kroimy w półksiężyce i dodajemy do warzyw Mięso kładziemy…
WIĘCEJ >Warzywa z curry
Warzywa obieramy i tniemy obieraczką aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 2-4 minuty, a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy. Smażymy chwilę…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…
WIĘCEJ >Krupnik z komosy ryżowej
Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >