Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)
Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew obieramy kroimy w plasterki
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min
- Dorzucamy pokrojoną marchewkę
- Zasmażamy 2 min
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 30 min
- Miksujemy blenderem
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Po zagotowaniu dodajemy łyżkę posiekanej kolendry i mieszamy
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego nie należy używać pieprzu.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne zupy marchewkowe.
Autor
Lista składników
- 1 szklanka bulionu kostnego (250 ml)
- 2 marchewki (około 120 g)
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry (1 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz z dynią piżmową
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażamy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy cynamonem i dusimy około 10 minut.
WIĘCEJ >Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…
WIĘCEJ >Sałatka ziemniaczana z rukolą, pomidorami i wędzonym łososiem
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę Rukolę umyć i odcedzić na sicie Pomidory pokroić na połówki Łososia pokroić w paski Czosnek obrać i drobno pokroić Wszystkie składniki wrzucić do miski Dodać sos Zamieszać, spróbować i ewentualnie…
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa z jajem
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >